Foto: AFP/Scanpix

Sīrijai draud "somalizācija", ja centieniem panākt mieru kara plosītajā valstī nebūs sekmju, pirmdien brīdināja ANO un Arābu līgas īpašais Sīrijas sūtnis Lahdars Brahimi.

Intervijā, kas publicēta tīmekļa izdevumā "Jeune Afrique", diplomāts sacīja, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads varētu dot ieguldījumu "jaunās" Sīrijas izveidošanā, tomēr ne kā valsts vadītājs.

"Vēsture mums māca, ka pēc šādām krīzēm atpakaļceļa nav," norādīja Brahimi.

Viņš arī brīdināja, ka alternatīva politiskam atrisinājumam ir rīcībnespējīgas valsts rašanās Tuvo Austrumu reģiona vidū.

"Īstās briesmas ir zināma "somalizācija", bet pat dziļāka un ilgstošāka nekā pašā Somālijā," brīdināja diplomāts.

Jau ziņots, ka Krievija un ASV ir vienojušās novembrī sarīkot Sīrijas konfliktā iesaistīto pušu miera sarunas.

Arābu līga paziņojusi, ka Ženēvas miera konference varētu notikt 23. un 24.novembrī.

Savukārt 19 Sīrijas nemiernieku grupējumi sestdien noraidījuši Ženēvā plānotās sarunas par Sīrijas krīzes noregulējumu.

"Mēs paziņojam, ka konference "Ženēva 2" nav un nekad nebūs mūsu tautas izvēle vai mūsu rezolūcijas prasība," teikts grupējumu paziņojumā, kas publiskots internetā.

"Mēs uzskatām to par kārtējo konspirācijas daļu, lai kaitētu mūsu revolūcijai," norādīts paziņojumā, piebilstot, ka visi tie, kas dosies uz šādām sarunām, pastrādās nodevību, par ko būs jāatbild tiesā.

Nacionālā koalīcija - Rietumu un Persijas līča monarhiju atbalstītā Sīrijas opozīcijas grupējumu alianse - rīkos sanāksmi 9.novembrī, lai izlemtu, vai piedalīties šajās sarunās.

Asads savukārt nesenā intervijā izteicies, ka pagaidām nav nepieciešamo faktoru, lai uzsāktu miera sarunas ar nemierniekiem.

Viņš ir atteicies atzīt Nacionālo koalīciju par leģitīmu sarunu partneri un noraidījis tās prasību par atkāpšanos.

Teju puse Sīrijas nemiernieku, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asara režīma spēkiem, ir džihādisti un radikālo islāmistu grupējumu biedri, teikts Lielbritānijas aizsardzības un izlūkošanas jautājumu ekspertu organizācijas "IHS Jane's" jaunākajā pētījumā.

Lai nepieļautu, ka NATO robežu tuvumā izveidojas "Vidusjūras Somālija", ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) sākusi izstrādāt plānus aviācijas triecieniem pret Sīrijas "Al Qaeda" līderiem. Uzlidojumos tiktu izmantotas kaujas bezpilota lidmašīnas, septembrī ziņoja vācu laikraksts "Bild", atsaucoties uz saviem avotiem ASV specdienestos.

Sīrijā karojošo džihādistu mērķis ir sekulāru valstu iznīcināšana un halifātu izveidošana to vietā, septembrī uzstājoties ANO Ģenerālajā asamblejā, sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Centieni vienkāršoti attēlot arābu pasaulē notiekošo kā demokrātijas cīņu ar tirāniju vai labā un ļaunā cīņu ilgu laiku ir notušējuši problēmas, kas ir saistītas ar augošo ekstrēmisma vilni.

"Ir vispārzināms, ka Sīrijā kaujas visspējīgākās opozīcijas vienības ir džihādisti, kuru sastāvā ir ne mazums radikāļu, kas tur sabraukuši no visas pasaules," sacīja Lavrovs.

"Viņu īstenotajiem mērķiem nav nekāda sakara ar demokrātiju, tie ir balstīti neiecietības principos, vērsti uz sekulāru valstu iznīcināšanu, halifātu izveidošanu," brīdināja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!