Foto: Reuters/Scanpix
Iebilstot pret Maķedonijas uzņemšanu NATO, Grieķija pārkāpusi savas saistības pret kaimiņvalsti, pirmdien atzina ANO Starptautiskā tiesa (ICJ).

"Iebilstot pret Bijušās Dienvidslāvijas Republikas Maķedonijas uzņemšanu NATO, Grieķija ir pārkāpusi savas saistības", kas noteiktas 1995.gada septembrī parakstītajā pagaidu līgumā, uzskata tiesa.

Ar prasību pret Grieķiju Maķedonija tiesā vērsās 2008.gada novembrī, lūdzot tiesu noteikt Grieķijai par pienākumu pārtraukt šķēršļu likšanu Maķedonijas ceļā uz dalībvalsts statusa iegūšanu NATO vai "kādā citā starptautiskā, daudzpusējā vai reģionālā organizācijā vai institūcijā".

2008.gadā Grieķija bloķēja Skopjes centienus pievienoties NATO. Savukārt gadu vēlāk tā liedza Eiropas Savienībai (ES) sākt iestāšanās sarunas ar Maķedoniju.

Grieķijas Ārlietu ministrija pirmdien jau paziņojusi, ka tā šobrīd iepazīstas ar tiesas lēmumu, taču uzsvērusi, ka šis spriedums tieši neattiecas uz ilgstošo konfliktu par Maķedonijas nosaukumu.

Atēnas pieprasa kaimiņvalstij mainīt savu nosaukumu, kas ir tāds pats kā vienai no Grieķijas provincēm.

Grieķijas līdzšinējo prasību dēļ tās ziemeļu kaimiņvalsts ANO un citās starptautiskajās organizācijās pārstāvēta ar visai garu nosaukumu "Bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija", savukārt ES un NATO izmanto šā nosaukuma anglisko abreviatūru FYROM. Tomēr daudzas valstis, tostarp ASV, Kanāda, Krievija, Ķīna, Turcija un atsevišķas ES dalībvalstis, atzīst Skopjes tiesības lietot Maķedonijas vārdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!