Bijušais Bosnijas musulmaņu armijas vadītājs Rasims Deliks pirmdien stājas ANO kara noziegumu tribunāla priekšā, kas izskatīs pret viņu izvirzītās apsūdzības par Bosnijas horvātu un serbu izvarošanu, spīdzināšanu un nogalināšanu, raksta "Reuters".
Deliks ir viena no augstākā ranga amatpersonām, kuru lietas tiek izskatītas ANO tribunālā. Viņš tiek apsūdzēts par izvairīšanos sodīt viņa pakļautībā bijušos ārvalstu islama kaujiniekus, kas bija veikuši zvērības pret iedzīvotājiem, kaut arī bija informēts par šiem noziegumiem.

Prokurori gan centīsies pēdējā brīdī atlikt lietas izskatīšanu un pārcelt to uz Bosnijas tiesu, jo ANO tiesa, saskaņā ar plānu par tās darbības beigām līdz 2010.gadam, savās darbībās pašlaik ir pārlieku ierobežota. Prokurori norāda, ka lielu noziegumu pastrādātājiem ir jābūt tiesātiem tiesā, kur viņu pārkāpumus iespējams pilnībā izmeklēt un sodīt, taču Hāgas tiesa vairs to nespēj. Ceturtdien prokuroru lūgums par lietas pārcelšanu tika noraidīts, piektdien tika iesniegts atkārtots lūgums.

Islama kaujinieki ieradās no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem, lai atbalstītu musulmaņus konflikta laikā bijušajā Dienvidslāvijā. Viņi sāka ar pārtikas izdalīšanu vietējiem musulmaņiem, bet lēnām pārgāja uz piedalīšanos kaujās līdzās vietējiem spēkiem. Apsūdzības materiālos īpaši izdalīta kāda epizode, kad kaujinieki nošāva 24 sagūstītus Bosnijas horvātus Malines ciematā 1993.gada jūnijā.

Vēl viena apsūdzība ir par 1995.gadu, kad ieslodzījuma nometnē kādam Bosnijas serbu karavīram tika nocirsta galva, bet citiem ieslodzītajiem šī galva bija jāskūpsta, vēlāk tā tika uzdurta uz āķa istabā, kur bija izmitināti ieslodzītie.

58 gadus vecais Deliks ir viens no vairākiem Bosnijas musulmaņiem, kas apsūdzēti par kara noziegumiem Bosnijas kara laikā no 1992. līdz 1995.gadam. Bosnijas musulmaņi un horvāti kā sabiedrotie sāka karu pret serbiem, taču vēlāk vērsās viens pret otru cīņā par teritoriju.

Deliks padevās tribunālam 2005.gada februārī, bet tad tika atbrīvots un atkal izsaukts uz tiesu pagājušajā mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!