Foto: AFP/Scanpix

ANO Starptautiskais Bijušās Dienvidslāvijas kara noziegumu tribunāls (ICTY) ceturtdien ir atjaunojis Bosnijas serbu kara laika līderim genocīdā izvirzīto apsūdzību, vēsta aģentūra AP.

Ceturtdienas lēmums atceļ tiesas spriedumu, ar kuru pagājušajā gadā Karadžičs attaisnots vienā no diviem punktiem apsūdzībās par genocīdu.

Karadžičam izvirzītās apsūdzības saistītas ar Bosnijas musulmaņu nogalināšanu un sliktu izturēšanos pret tiem deviņdesmito gadu pirmajā pusē notikušā kara laikā.

Tiesneši uzskata, ka apsūdzības puses sniegtie pierādījumi "var norādīt, ka Karadžičs genocīdu veica ar nodomu", paziņoja galvenais tiesnesis Teodors Merons.

Domājams, ka ceturtdienas lēmums pavirzīs uz priekšu tiesas procesu arī 10 citos apsūdzības punktos, starp kuriem arī apsūdzība genocīdā par saistību ar 1995. gadā notikušu musulmaņu vīriešu slaktiņu Srebreņicā.

Karadžičs tika notverts 2008.gada jūlijā Belgradā - 13 gadu pēc tam, kad ICTY viņam pirmo reizi izvirzīja apsūdzības. Ja tribunāls atzīs Karadžiču par vainīgu viņam izvirzītajās apsūdzībās, viņam tiks piespriests mūža ieslodzījums.

ICTY apsūdz Karadžiču un bijušo Bosnijas serbu armijas vadītāju Ratko Mladiču genocīdā saistībā ar 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu slaktiņu Srebrenicā 1995.gadā un Sarajevas aplenkumu Bosnijas kara laikā, kad gāja bojā 12 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!