Foto: AFP/Scanpix/LETA

Divi bijušie Serbijas izlūkdienesta vadītāji, kas amatus ieņēmuši Slobodana Miloševiča režīma laikā, trešdien atzīti par vainīgiem noziegumos pret cilvēcību, kas pastrādāti pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Balkānu karu laikā.

ANO Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) 70 gadus vecajam bijušajam Serbijas Valsts drošības dienesta priekšniekam Jovicam Stanišičam un 71 gadu vecajam viņa vietniekam Franko Simatovičam katram piesprieda 12 gadu ilgu cietumsodu.

Tiesnesis Bērtons Hols norādīja, ka abi atzīti par vainīgiem atbalsta sniegšanā serbu vienībām, kas 1992.gada aprīlī Bosnijā Hercegovinā pastrādāja noziegumus, ieņemot Šamacu.

Abi piedalījās uz Bosniju-Hercegovinu nosūtīto Serbijas vienību, kā arī vietējo serbu formējumu apmācīšanā, tādējādi atstājos "būtisku ietekmi" un pastrādātajiem noziegumiem, atzinusi tiesa.

Tomēr tiesa konstatēja, ka trūkst pierādījumu, kas pamatotu prokuroru apgalvojumus, ka abi būtu atbildīgi par plašāku "terora kampaņu", ko Bosnijā un Horvātijā tolaik izvērsa serbu "nāves eskadroni".

Stanišičs un Simatovičs sākotnēji 2013.gadā tika attaisnoti, taču pēc sašutuma vētras, ko izsauca šis spriedums, 2015.gadā ICTY to atcēla un nodeva lietu atkārtotai izskatīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!