ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans ir izteicis atbalstu Francijas plāniem ieviest jaunu nodokli aviobiļetēm, lai tādējādi iegūtu papildus finansējumu pasaules nabadzīgākajām valstīm, informē ārvalstu prese.
Uzsākot konferenci Parīzē, Annans mudināja citas valstis sekot Francijas piemēram, raksta BBC.

Jūlijā Francijā tiek plānots ieviest nodokli aviobiļetēm viena līdz 40 eiro apmērā, atkarībā no lidojuma attāluma un biļetes klases. Tiek plānots, ka tādējādi nabadzīgajām valstīm gadā varētu piešķirt 210 miljonus eiro.

Annans izsaka pateicību Francijas prezidentam Žakam Širakam, kurš ar šo pretrunīgi vērtēto plānu palīdz Tūkstošgades attīstības mērķu sasniegšanā.

Francija ir pasaulē iecienītākais tūrisma braucienu mērķis, un ik gadu caur tās lidostām iziet vairāk nekā 100 miljoni pasažieru.

Širaks nāca klajā ar šo plānu Pasaules Ekonomikas forumā pagājušā gada janvārī. Pašreiz Parīzes konferencē piedalās ministri, vēstnieki un pārstāvji no gandrīz simts valstīm, bet tikai aptuveni desmit no tām varētu piekrist ieviest šo nodokli.

Līdz šim reālus pasākumus nodokļa ieviešanai ir veikusi tikai Čīle. Pret jauno nodokli iestājas ASV un avioindustrijas pārstāvji, tomēr ASV ir piekritusi palīdzībai nabadzīgajām valstīm novirzīt daļu no jau esošā aviopasažieru nodokļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!