Foto: EPA/Scanpix/LETA

Šī gada pirmajos sešos mēnešos Afganistānā valdības spēku, tostarp NATO dalībvalstu veikto uzbrukumu rezultātā bojāgājis lielāks skaits civiliedzīvotāju, nekā tajos, kurus pastrādājuši grupējuma "Taliban" kaujinieki, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) datiem, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Afganistānas valdības un NATO dalībvalstu īstenoto uzbrukumu rezultātā 2019. gada pirmajos sešos mēnešos bojāgājuši 717 civiliedzīvotāji, savukārt grupējuma kaujinieku uzbrukumos nogalināts 531 civiliedzīvotājs.

Vašingtona aizvada sarunas ar “Taliban” pārstāvjiem, lai panāktu vienošanos par karavīru atsaukšanu no valsts. Grupējums atteicies veikt pārrunas ar Afganistānas valdību kamēr nebūs noteikts konkrēts laiks, kad ASV karavīri pametīs valsti.

Pirmdien ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka ASV prezidents Donalds Tramps vēlas samazināt karavīru skaitu Afganistānā līdz 2020. gada prezidenta vēlēšanām, kuras notiks 3. novembrī.

Līdzās iepriekš minētajiem datiem, ANO arī ziņoja, ka kopējais karā cietušo civiliedzīvotāju skaits ir sarucis. 2019. gada pirmajos sešos mēnešos dzīvību zaudējuši vai ievainojumus guvuši 3812 civiliedzīvotāji un tas ir mazākais pirmajā pusgadā cietušo skaits kopš 2012. gada. Neraugoties uz to, ANO norādījusi, ka cietušo skaits tik un tā uzskatāms par nepieņemami augstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!