Foto: EPA/Scanpix/LETA

Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro valdība ir pastrādājusi sistemātiskus cilvēktiesību pārkāpumus, tostarp slepkavības un spīdzināšanu, kas uzskatāmi par noziegumiem pret cilvēci, trešdien ziņojumā norādīja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) izmeklētāji.

Izmeklētāji norāda, ka ir pamats uzskatīt, ka Maduro un arī Venecuēlas iekšlietu un ārlietu ministri pavēlējuši vai arī bijuši saistīti ar minētajiem pārkāpumiem. Starp atklātajiem noziegumiem ir arī informācija, kas norāda, ka Maduro pavēlēja Nacionālā izlūkdienesta direktoram aizturēt oponentus "bez tiesas rīkojuma", ANO pārstāvja norādīto citē "Al Jazeera".

ANO ziņojums balstīts uz vairāk nekā 270 intervijām ar cietušajiem, aculieciniekiem, bijušajām amatpersonām, advokātiem, kā arī konfidenciāliem dokumentiem.

Par lielāko daļu drošības spēku un valsts aģentu nelikumīgi īstenotajiem nāvessodiem Venecuēlā nav uzsākti juridiskie procesi, sacīja izmeklētāji, piebilstot, ka valstī pārstājis strādāt tiesiskums un demokrātiskas institūcijas.

"Misija nonāca pie pamatotiem iemesliem uzskatīt, ka Venecuēlas varas iestādes un drošības spēki kopš 2014. gada ir plānojuši un veikuši nopietnus cilvēktiesību pārkāpumus, no kuriem daži - tostarp patvaļīgas slepkavības un sistemātiska spīdzināšanas izmantošana - ir noziegumi pret cilvēci," izteicās ANO pārstāve Marta Valinasa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!