Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja 2020.gadā uzturēja un attīstīja savu kodolraķešu un ballistisko raķešu programmas, tādā veidā pārkāpjot starptautiskās sankcijas, un palīdzēja tās finansēt ar aptuveni 300 miljoniem dolāru, kas nozagti kiberuzbrukumu ceļā, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ziņojumu, raksta aģentūra "Reuters".

Neatkarīgu sankciju uzraudzības iestāžu ziņojumā teikts, ka Phenjana “uzturēja kodoliekārtas un modernizēja ballistisko raķešu infrastruktūru”, vienlaikus turpinot meklēt materiālus un tehnoloģijas šīm programmām no ārvalstīm.

Pagājušā gadā Ziemeļkoreja militārajās parādēs atrādīja jaunas īsa un vidēja darbības rādiusa, zemūdens un starpkontinentālās ballistisko raķešu sistēmas, teikts ANO ziņojumā. Joprojām nav pilnīgas skaidrības par to, vai Ziemeļkorejas ballistiskās raķetes ir izturīgas pret karstumu, kāds rodas ielidojot atpakaļ atmosfērā.

Kaut arī 2020.gadā netika veikti kodolraķešu vai ballistisko raķešu testi, Phenjana izsludināja gatavošanos jaunu ballistisko raķešu kaujas galviņu izmēģināšanai un ražošanai, kā arī taktisko kodolieroču attīstīšanai, ziņo “Reuters”.

Tāpat ANO uzraugi izvērtēja, ka 2020.gadā ar Ziemeļkoreju saistīti hakeri turpināja veikt operācijas, kas vērstas pret finanšu institūcijām un virtuālo valūtu apmaiņas punktiem ar mērķi gūt ienākumus savu kodolprogrammu un raķešu programmu atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!