Foto: EPA/Scanpix/LETA

ANO ekspertiem ir zināms par 450 dokumentētiem spīdzināšanas un nežēlīgas izturēšanās gadījumiem pret Baltkrievijā aizturētajiem pēc 9. augusta prezidenta vēlēšanām, teikts ANO Cilvēktiesību augstā komisāra pārvaldes paziņojumā.

Bažas raisa arī fakts, ka vismaz sešu cilvēku atrašanās vieta un veselības stāvoklis to tuviniekiem nav zināms, teikts dokumentā.

Paziņojumā Baltkrievijas varasiestādes aicinātas pārtraukt aizturēto spīdzināšanu un saukt pie atbildības milicijas darbiniekus, kuri aizturēšanas vietās nesodīti situši un pazemojuši demonstrantus.

Eksperti norāda, ka saņemtas ziņas par varas pārstāvju vardarbību arī pret sievietēm un bērniem, tāpat minēti gadījumi, kad aizturētie izvaroti ar milicijas stekiem.

Starp aptuveni 6700 protestu laikā aizturētajiem cilvēkiem ir žurnālisti un nejauši garāmgājēji, kuri arī tika patvaļīgi arestēti un steigā notiesāti, atzīmē ANO. Organizācija atgādina par gadījumiem, kad ārvalstu žurnālistiem atņemtas akreditācijas.

ANO pauž bažas par to, ka cilvēku aizturēšana turpinājusies aizvadītajās brīvdienās notikušā "Sieviešu marša" laikā un citos miermīlīgos protesta pasākumos.

ANO eksperti ziņojumā aicina Baltkrievijas varasiestādes veikt pilnīgu vardarbības izmeklēšanu, saukt vainīgos pie atbildības, kā arī nodrošināt kompensācijas upuriem un viņu ģimenēm.

Tāpat tūlīt pēc cilvēka aizturēšanas ir jāinformē viņa ģimenes locekļi, jānodrošina tūlītēja reģistrācija un tiesas uzraudzība, pretējā gadījumā tā ir traktējama kā vardarbīga cilvēka pazušana, brīdināts dokumentā.

Visi cilvēki, kas piedalījās miermīlīgos protestos, ir nekavējoties jāatbrīvo, mudina ANO.

Protesti Baltkrievijā nerimstas kopš 9. augusta, kad valstī notika prezidenta vēlēšanas, kurās 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu. Vēlēšanas Rietumos netiek atzītas par demokrātiskām un opozīcija tās rezultātus uzskata par viltotiem.

Medijos parādās arvien vairāk liecību par drošības iestāžu darbinieku vardarbību pret protestētājiem, kas īpaši izteikta bija protestu pirmajās dienās.

Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleskandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies, ka ielās iziet apreibinājušies un "aitas". "Nosmēķējušies, daudz piedzērušos, ar narkotikām – šausmas," viņš komentēja 9. augusta notikumus. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Lukašenko savu attieksmi pret protestētājiem paudis arī visai radikālā veidā – staigājot apkārt bruņots ar triecienšauteni. Vērotāji skaidro, ka tā ir skaidra zīme – varu ar labu viņš neatdos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!