Foto: DELFI

Daudzās valstīs samazinās jaunu gadījumu skaits, kad cilvēki inficējas ar bīstamo HIV infekciju, atsaucoties uz ANO veikto pētījumu, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Tāpat pētījumā secināts, ka inficētie arvien biežāk saņem nepieciešamo ārstēšanu. ANO šo kritumu jau nodēvējis par vēsturiski nozīmīgu.

Lielākais kritums novērojams tieši Āfrikas valstīs, piemēram, Malāvijā un Botsvānā jauno ar HIV inficēto skaits sarucis par 70%. Ziņojumā norādīts - tas liecina, ka šīs slimības izplatību ir iespējams kontrolēt un ierobežot.

ANO gan ziņojumā uzsver, ka būtiski palielinājies ar AIDS saistīto nāves gadījumu Austrumeiropā, Centrālajā Āzijā, Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, ziņo BBC.

Būtiski uzlabojumi novērojami arī medicīnā un HIV/AIDS ārstēšanā. ANO secina, ka vairāk par pusi šīs bīstamās infekcijas nēsātāju saņem nepieciešamo ārstēšanu un aprūpi.

Tikmēr tiek lēsts, ka ar HIV pasaulē varētu būt inficēti apmēram 34 miljoni cilvēku. Līdz šim, pēdējo četru gadu laikā, jaunu ar HIV inficēto skaits pasaulē ir bijis nemainīgs - vidēji 2,5 miljoni pieaugušo gadā. ANO cer, ka līdz 2015.gadam izdosies uz pusi samazināt to cilvēku skaitu, kuri ar bīstamo infekciju inficējas seksuāla kontakta ceļā. Tāpat ANO cer, ka līdz 2015.gadam nepieciešamās zāles HIV/AIDS ārstēšanai būs pieejamas arī tiem apmēram 15 miljoniem cilvēku, kuriem tās šobrīd nav pieejamas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!