Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ziemeļkoreja turpina savas kodolieroču un raķešu programmas un turpina izvairīties no ANO sankcijām, ievērojami palielinot nelegālu naftas produktu pārkraušanu starp kuģiem jūrā, teikts ANO ziņojumā.

62 lappušu ziņojumā ANO Drošības padomei ekspertu komanda uzskaitījusi Ziemeļkorejas pārkāpumus attiecībā uz aizliegumu tai eksportēt ogles, dzelzi, jūras produktus un citas preces, kas Kima Čenuna režīmam ienes miljoniem dolāru.

Phenjana "nav apturējusi tās kodolprogrammu un raķešu programmu un turpina ignorēt Drošības padomes rezolūcijas, ievērojami palielinot nelegālu naftas produktu pārkraušanu starp kuģiem, kā arī pārkraujot ogles jūrā 2018. gada laikā", teikts ziņojumā.

Naftas produktu pārkraušana uz Ziemeļkorejas tankkuģiem jūrā joprojām ir galvenā sankciju apiešanas metode, kurā iesaistīti 40 kuģi un 130 saistītas kompānijas, teikts ziņojumā.

Ziemeļkoreja arī mēģinājusi piegādāt strēlnieku ieročus un vieglos ieročus un citu militāro aprīkojumu Lībijai, Jemenai un Sudānai, šim mērķim noalgojot sīriešu ieroču tirgoni.

Ar viņa starpniecību 2016. gadā Damaskā noslēgts "sadarbības protokols" starp Jemenas hutiešu nemierniekiem un Ziemeļkoreju, kā ietvaros piegādāts plašs militārā aprīkojuma spektrs. Dažos gadījumos bruņotiem grupējumiem Jemenā un Lībijā piegādātas Ziemeļkorejā ražotas ballistiskās raķetes, teikts ziņojumā.

Sankciju apiešanā svarīgāko lomu spēlē Ziemeļkorejas diplomāti, kuri atver daudzus banku kontus, norāda eksperti.

Neskatoties uz aizliegumu dibināt kopuzņēmumus ar Ziemeļkoreju, eksperti atraduši vairāk nekā 200 šādus kopuzņēmumus, no kuriem daudzi ir iesaistīti celtniecībā un cita veida uzņēmējdarbībā Krievijā.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo sestdien aicināja saglabāt spiedienu uz Ziemeļkoreju, pieaugot bažām par Phenjanas lēno progresu denuklearizācijas virzienā.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns, jūnijā Singapūrā tiekoties ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, neskaidri apņēmās darboties "Korejas pussalas denuklearizācijas" virzienā. Abu līderu parakstītajā dokumentā nav minēts konkrēts procesa grafiks, kā arī nav noteikts, kā tas tiks īstenots.

ASV ir ilgi pieprasījušas Ziemeļkorejas pilnīgu, pārbaudāmu un neatgriezenisku kodolatbruņošanos.

Izlūkdienestu satelītu attēli liecina, ka Ziemeļkorejas kodolobjektos un raķešu ražotnēs turpinās aktivitāte, neskatoties uz Phenjanas sarunām ar ASV un jūnijā notikušo Kima un Trampa samitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!