Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pagājušajā svētdienā Izraēla bombardēja organizācijas "Islāma džihāds" objektus Sīrijā un Gazas joslā. Uzbrukumā pie Damaskas sabombardēts grupējuma komplekss, kurā tā pārstāvji izstrādājuši ieročus un apmācījuši kaujiniekus.

Pasaules ziņu lapās "Islāma džihāda" vārds jau vairākas desmitgades galvenokārt izskan Izraēlas un palestīniešu konflikta kontekstā, tomēr grupējuma pastāvēšana nebūtu iespējama bez vēl vairāku starptautisko spēlētāju atbalsta. Skaidrojam, kā nelielā reiz Ēģiptē dibinātā palestīniešu organizācija kļuvusi par būtisku reģiona spēlētāju ar bāzēm ne tikai Palestīnā, bet arī Libānā un Sīrijā.

Vienīgais instruments – ieroči

Grupējumu "Islāma džihāds" 1979. gadā Ēģiptē dibināja divi palestīnieši - Abds al Aziss Avda un Fati Šakaki. Aziss Avda un Šakaki bija Ēģiptes "Musulmaņu brālības" biedri, bet 70. gadu beigās abi pameta šo grupējumu, jo uzskatīja, ka savos uzskatos un darbībās tas kļuvis pārāk mērens.
Iedvesmu dibināt pašiem savu radikālāku organizāciju viņi guva no 1979. gadā notikušās Islāma revolūcijas Irānā. Arī "Islāma džihāda" principi sakrita ar tiem, kurus sludināja Islāma revolūcijas garīgais līderis ajatolla Homeinī.

Divus gadus pēc grupējuma izveidošanas "Islāma džihāda" Ēģiptes frakcijas pārstāvji nogalināja prezidentu Anvaru Sadatu. Pēc šī notikuma Ēģiptes valdība uz Gazas joslu izraidīja grupējumā esošos palestīniešus. Tur formāli dibināja "Palestīnas Islāma džihādu" (PIJ), dēvētu arī par "Islāma džihāda kustību Palestīnā".

Kopš 1987. gada grupējums īstenoja vairākus pašnāvnieku uzbrukumus, laupīšanas un apšaudes. Tāpat PIJ veicis arī raķešu uzbrukumus pret mērķiem Izraēlā.

PIJ mūsdienās ir otrs lielākais grupējums Gazas joslā aiz "Hamas", bet ar būtisku atšķirību – tas neiesaistās politiskos procesos un nenodrošina sociālos pakalpojumus, raksta nevalstiskā organizācija "Counter Extremism Project". Vairākas pasaules valstis, tostarp ASV, grupējumu atzinušas par teroristisku organizāciju.

Islāma Republikas lolojums

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!