Foto: AFP/Scanpix
Pēc plaša krievu genofonda pētījuma Krievijas zinātnieki nonākuši pie šokējoša secinājuma – izrādījies, ka, pretēji plaši izplatītai pārliecībai, krievi nemaz nav austrumslāvi, bet gan viena no somugru tautām.

To, atsaucoties uz plašu pētījumu, kuru šī gada beigās plānots izdot monogrāfijā "Krievu genofonds" un zinātnieku secinājumiem, kas publicēti žurnālā "Vlastj", raksta Ļeva Gumiļeva centrs, kurā darbojas antropologi un etnologi.

Publikācijā norādīts, ka zinātnieki, vairāku gadu garumā ar DNS sekvestrēšanas metodi pētot Krievijas titulnācijas gēnus, nonākuši pie secinājumiem, kas sagrauj mītu par austrumslāvu tautu grupu, kurā ietilpst krievi, ukraiņi un baltkrievi. Proti, veicot pētījumu atklājies, ka par slāviem, turklāt rietumu, nevis austrumu slāviem, uzskatāmi tikai baltkrievi, kuri ģenētiski esot gandrīz identiski poļiem.

"Mīts par krievu un baltkrievu radnieciskajām asinīm izrādījās pilnībā sagrauts – baltkrievi ir faktiski identiski poļiem, ģenētiski ļoti atšķiras no krieviem, toties līdzinās čehiem un slovākiem. Savukārt Somijas somi izrādījušies krieviem ģenētiski daudz tuvāki, nekā baltkrievi," secināts publikācijā.

Proti, pētījums liecina, ka, spriežot pēc Y hromosomas, ģenētiskais "attālums" starp krieviem un Somijas somiem ir tikai 30 nosacītās vienības, kas liecina par tuvu radniecību. Savukārt ģenētiskais "attālums" starp krieviem un Krievijas Federācijas teritorijā dzīvojošajām somugru tautām, piemēram, mordovieši, ir vēl mazāks – vien nieka 2 – 3 nosacītās vienības, kas būtībā nozīmējot, ka šādu gēnu nesēji ir vienas tautas pārstāvji.

"Ņemot vērā, ka krieviem radniecīgākie izrādās somugri un igauņi, dīvainas kļūst krievu anekdotes par bremzētajiem igauņiem. Turklāt Krievijai rodas milzīga problēma, pašidentificējot sevi kā slāvus, jo ģenētiski tautai nav nekāda sakara ar slāviem," norādīts Ļeva Gumiļeva centra mājaslapā publicētajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!