ASV prezidents Donalds Tramps telefonsarunā ar Meksikas līderi kolēģi Enriki Penja Njeto brīdinājis savu kolēģi, ka ir gatavs nosūtīt amerikāņu karavīrus "slikto puišu" apturēšanai, ja Meksikas armija pati nedarīs vairāk, atsaucoties uz savā rīcībā nonākušu sarunas atšifrējuma fragmentu, ziņo aģentūra AP.

Telefonsarunas atšifrējuma fragmentā nav precizēts, ko tieši Tramps domājis ar "sliktajiem puišiem", kā arī nav nosakāms piezīmes tonis un konteksts. Tāpat nav ietverta Meksikas prezidenta atbilde, precizē AP. Meksika tikmēr noliegusi, ka Trampa piezīmes būtu bijušas draudošas.

Tomēr sarunas fragments sniedz ieskatu Trampa nepubliskajā diplomātijā. Tas ļauj domāt, ka sarunās ar pasaules līderiem viņš izmanto to pašu primitīvo valodu, ko runājot ar saviem atbalstītājiem pirmsvēlēšanu mītiņos, analizē aģentūra.

Meksikas prezidenta biroja pārstāvis Eduardo Sančess skaidro, ka sarunas tonis nav bijis ne naidīgs, ne pazemojošs. "Tā ir pilnīga nepatiesība, ka ASV prezidents draudēja nosūtīt karavīrus uz Meksiku," viņš trešdienas vakarā paziņoja radio intervijā.

Baltais nams savu komentāru AP nav sniedzis.

Telefonsaruna starp prezidentiem notika pagājušajā piektdienā. Abiem valstsvīriem pirms tam bijušas publiskas saķeršanās par Trampa solījumu būvēt sienu uz ASV-Meksikas robežas. Tramps vēlas, lai būvniecību apmaksātu Meksika, ko Penja Njeto kategoriski noraida.

"Jums tur ir bariem sliktu puišu. Jūs darāt par maz, lai viņus apturētu. Domāju, ka jūsu armijnieki ir nobijušies. Mūsējie nav, tāpēc es varētu nosūtīt viņus par to parūpēties," Tramps citēts AP rīcībā nonākušajā sarunas atšifrējuma fragmentā.

Meksikas interneta vietne "Aristegui Noticias" otrdien publicēja tādu pašu informāciju, norāda AP. Meksikas Ārlietu ministrija šīs ziņas nosauca par nepatiesību.

Sarunas fragmentā var saskatīt Trampa stilu, viņš jau iepriekš ir lietojis apzīmējumu "sliktie puiši" attiecībā uz narkobaroniem un "sliktiem cilvēkiem", taču komentārs šoreiz vairāk varētu uztraukt Meksiku. Šādi komentāri varētu parādīt Penja Njeto kā vāju līderi meksikāņu acīs, atzīmē politiskais analītiķis Rubens Agilars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!