Foto: Reuters/Scanpix

Peru varasiestādes piektdien apcietinājušas bijušo prezidentu Oljantu Umalu un viņa sievu, kuri tiek turēti aizdomās par korupciju un naudas atmazgāšanu.

Bažījoties, ka eksprezidents ar kundzi Nadīnu Erediju varētu aizbēgt no valsts, prokuratūra ceturtdien lūdza tiesnesi izdot orderi viņu apcietināšanai. Tiesnesis prokuratūras prasību atbalstīja, izdodot orderi viņu apcietināšanai līdz 18 mēnešiem, kamēr notiek izmeklēšana.

Aizdomas saistītas ar Brazīlijas būvfirmu "Odebrecht", kas atrodas plaša Brazīlijas korupcijas skandāla centrā. Bijušais "Odebrecht" direktors apgalvoja, ka nelegāli piešķīris trīs miljonus dolāru Umalas prezidenta vēlēšanu kampaņai 2011. gadā. Eksprezidents ar sievu tiek vainoti arī nedeklarētu līdzekļu pieņemšanā no nelaiķa Venecuēlas līdera Ugo Čavesa.

Umala, kura prezidentūras termiņš beidzās 2016. gadā, nav deklarējis Čavesa maksājumus iepriekšējai vēlēšanu kampaņai, un prokuratūra uzskata, viņš un sieva apzināti centušies šos līdzekļus noslēpt un paturēt sev personiskai lietošanai. Umala noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Latīņamerikas lielākā būvfirma "Odebrecht" decembrī piekrita samaksāt 3,5 miljardus dolāru, lai panāktu mierizlīgumu pēc tam, kad atklājās, ka firma maksājusi lielus kukuļus, lai iegūtu kontraktus 12 valstīs. "Odebrecht" skandāls izcēlās, kad tika izmeklēta korupcijas shēma Brazīlijas valsts naftas kompānijā "Petrobras". Atklājies, ka uzņēmums kukuļos amatpersonām Latīņamerikā samaksājis aptuveni 800 miljonus dolāru, tostarp 29 miljonus dolāru Peru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!