Foto: AFP/Scanpix
Pagājušajā mēnesī Burkinafaso notikušā valsts apvērsuma līderis ģenerālis Gilberts Djendere (attēlā) ir apcietināts, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Viņš ir nodots Burkinafaso varasiestādēm," kāds avots atklāja aģentūrai "Reuters".

Iepriekš izskanēja ziņas, ka puča līderis ir padevies kādā nenosauktā diplomātiskā misijā Burkinafaso galvaspilsētā Vagadugu. Tāpat ziņots, ka viņš meklējis patvērumu Vatikāna pārstāvja Burkinafaso rezidencē.

Pagājušajā nedēļā tika iesaldēti Djenderes un 13 viņa sabiedroto konti. Savukārt bruņotā vienība, kas veica apvērsumu Prezidenta gvarde (RSP) tiks izformēta.

Prezidenta gvarde ir labi apbruņota un apmācīta 1200 vīru stipra vienība, kas lojāla pagājušajā gadā tautas protestos gāztajam prezidentam Blēzam Kompaorem.

16. septembrī vienības karavīri iebruka valdības ēkā, saņemot gūstā pagaidu prezidentu un premjeru, bet nākamajā dienā paziņoja, ka ir noticis valsts apvērsums.

Puča līderis ģenerālis Gilberts Djendere nolēmis sagrābt varu, lai pretotos plāniem izformēt RSP un izslēgt Kompaores sabiedrotos no dalības gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Puča laikā izcēlās nemieri, kuros gāja bojā vismaz 10 un ievainoti 100 cilvēki.

Pēc nedēļas, kad kļuva skaidrs, ka pučistiem nav tautas atbalsta un regulārā armija izvirzīja viņiem ultimātu atkāpties ar labu, vai tikt pieveiktiem ar militāru spēku, Djendere piekrita nodot varu paša gāztajai pagaidu valdībai.

Ģenerālis Djendere pirms tam ir piedalījies jau divos citos apvērsumos, norāda BBC. Vienā no tiem, 1987. gadā, pie varas nāca pērn gāztais prezidents Blēzs Kompaore.

Daži fakti par Burkinafaso
  • Viena no pasaules nabadzīgākajām valstīm
  • Galvenā eksporta prece - kokvilna
  • Bijusī Francijas kolonija. 1960. gadā ieguva neatkarību kā Augšvolta
  • 1983. gadā varu sagrāba kapteinis Tomass Sankara, kurš ieviesa radikālu kreisā spārna politiku. Tiek saukts arī par "ĀfrikasČegevaru"
  • 1984. gadā revolucionārs Sankara valsti pārdēvē par Burkinafaso, kas tulkojumā nozīmē "godājamo cilvēku zeme"
  • 1987. gadā valsts apvērsuma rezultātā Sankara tiek nogalināts un pie varas nāk kapteinis Blēzs Kompaore. Viņš valda 27 gadus, līdz tiek gāzts tautas protestos 2014. gadā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!