Itālijā otrdien tika apcietināts vīrietis, kuru varas iestādes tur aizdomās par līdzdalību vēstuļbumbu sūtīšanā Eiropas Savienības (ES) amatpersonām, to skaitā Eiropas Komisijas prezidentam Romāno Prodi, paziņoja policija Sardīnijas salā.
Gados jauno vīrieti Lukasu Farrisu, kurš ir viens no grupējuma "Sardīnijas dumpinieku anarhistu apvienība" (ASAI) vadītājiem, policija apcietināja viņa vecāku mājā Asemini ciemā pie Kaljāri pilsētas Sardīnijas dienvidos. Viņu tur aizdomās par paciņas ar izlietotām patronu čaulītēm un pirotehniku nosūtīšanu uz Prodi māju Itālijas ziemeļu pilsētā Boloņā.

Paciņu ar čaulītēm un petardēm 12.janvārī atrada Itālijas policija Prodi mājā saņemto pasta sūtījumu vidū. Paciņā bija arī no laikraksta izgriezta Prodi fotogrāfija, kā arī draudu vēstule Sardīnijas anarhistu vārdā.

Laikā no Ziemassvētkiem līdz Jaunajam gadam vairākās ES institūcijās tika saņemtas vēstuļbumbas, kuras nav sprāgušas. Tikai pa pastu saņemtā paciņā, ko savās mājās Boloņā atvēra Eiropas Komisijas prezidents Romāno Prodi, aizdegās uzliesmojošs pulveris. Prodi necieta, bet tika nodarīti bojājumi viņa dzīvokļa mēbelēm un paklājam. Līdzīgas vēstuļbumbas tika nosūtītas arī Eiropas Centrālās bankas prezidentam Žanam Klodam Trišē Frankfurtē pie Mainas, kā arī tiesībsargājošo institūciju "Eurojust" un "Europol" vadītājiem Hāgā.

Tā kā visas vēstuļbumbas bija sūtītas no Boloņas, tad 31.decembrī policija bloķēja visus pasta sūtījumus no Boloņas uz ES institūcijām.

5.janvārī Eiropas Parlaments un tā deputāti pa pastu saņēma vismaz trīs vēstuļbumbas - divas Briselē un vienu Lielbritānijas pilsētā Mančesterā, bet neviens netika ievainots. Visas šīs vēstuļbumbas bija sūtītas no Itālijas pilsētas Boloņas. Itālijas policijai ir aizdomas, ka vēstuļbumbas sūta šīs valsts anarhisti.

22.decembrī netālu no Prodi mājām Boloņā notika sprādzieni divos atkritumu konteineros. Par sprādzieniem, kuros nebija cietušo, atbildību uzņēmās iepriekš nezināms grupējums "Neformālā anarhistu federācija", kas vēstulē presei paziņoja, ka vēlas "vērsties pret represīvo kontroles aparātu, kas vada demokrātijas izrādi - jauno Eiropas kārtību".

Itālijas laikraksts "La Repubblica" ziņoja, ka Itālijas Iekšlietu ministrijai ir 250 personu saraksts, kurā ir anarhisti no visas Eiropas, visvairāk - no Itālijas, Spānijas un Grieķijas. Tiek uzskatīts, ka viņi ir apvienojušies šogad dibinātajā jumta organizācijā "Euroopposizione" ("Eiroopozīcija"). Tās manifestā ir teikts, ka organizācija ir pret "Eiropas kungiem, viņu karu, viņu mieru, viņu represijām, viņu kontroli".

Lukass Farriss ir pirmais, kurš apcietināts saistībā ar ES institūcijām sūtītajām vēstulēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!