Foto: AFP/Scanpix
Traģiskā Norvēģijas slaktiņa sarīkotājam Andersam Bēringam-Breivīkam tiks veikta atkārtota psihiatriskā ekspertīze, ceturtdien nolēmusi Oslo Apelācijas tiesa, noraidot Bēringa-Breivīka lūgumu atcelt zemākās instances lēmumu.

Oslo Apelācijas tiesa nolēma, ka zemākās instances lēmums par atkārtotas psihiatriskās ekspertīzes veikšanu ir pamatots, ņemot vērā, ka iepriekšējās ekspertīzes slēdziens ticis plaši apšaubīts.

Jau ziņots, ka sākotnējā ekspertīzē 32 gadus vecais uzbrucējs, kurš vainojams 77 cilvēku nāvē, tika atzīts par nepieskaitāmu, un, ja arī atkārtotajā pārbaudē tiks apstiprināts iepriekšējais slēdziens, Bērings-Breivīks, visticamāk, nonāks slēgtā psihiatriskās ārstniecības iestādē, nevis cietumā.

Bērings-Breivīks pārsūdzēja Oslo apgabaltiesas lēmumu, cerot nepieļaut atkārtotu viņa garīgās veselības izvērtējumu, apgalvojot, ka tiesa savu lēmumu daļēji balstījusi uz medicīniskajiem dokumentiem, kuriem bija jābūt klasificētiem kā slepeniem.

Kā liecina Norvēģijas medijos nonākusī informācija, trīs psihologi un psihiatrs, kas novēroja apsūdzēto cietumā, noliedz, ka būtu manījuši kādas paranoīdas šizofrēnijas pazīmes, turpretī Oslo apgabaltiesas nozīmētie psihiatri ekstrēmistam diagnosticēja paranoīdo šizofrēniju.

Mediķu komentāri izsauca plašu kritikas vilni un Norvēģijā daudzi ir pauduši bažas, ka Bērings-Breivīks varētu tikt atzīts par nespējīgu atbildēt par savu rīcību, kaut asiņainos uzbrukumus plānojis vairākus gadus.

Bērings-Breivīks 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina Bēringa-Breivīka internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz no 2009.gada un tos realizējis vienatnē.

Kā pamatojumu slaktiņam Bērings-Breivīks min naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Ceturtdien Oslo Apelācijas tiesa paziņoja, ka lēmums par atkārtotas psihiatriskās ekspertīzes veikšanu ir balstīts uz visaptverošu uzskatu un ne tikai uz trīs psihologu un psihiatra viedokli, kuri novēroja apsūdzēto cietumā.

Viens no Bēringa-Breivīka advokātiem informēja aģentūru AFP, ka viņa klients varētu pārsūdzēt šo lēmumu Augstākajā tiesā.

Tikmēr divi jaunie tiesa nozīmētie psihiatri jau lūguši ievietot Bēringu-Breivīku psihiatriskajā slimnīcā uz novērošanu.

Plānots, ka psihiatri ar savu slēdzienu nāks klajā 10.aprīlī.

Jau ziņots, ka Bēringam-Breivīkam tiesas priekšā būs jāstājas 16.aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!