Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais Brazīlijas prezidents Luiss Inasio Lula da Silva zaudējis apelācijas instances tiesā, kurā pārsūdzējis lēmumu, ar kuru atzīts par korumpētu, trešdien vēsta britu raidsabiedrība BBC. Brazīlijas apelācijas tiesneši viņam arī palielinājuši cietumsodu no deviņiem līdz 12 gadiem un vienam mēnesim cietumā.

Jau ziņots, ka pagājušā gada jūlijā Luiss Inasio Lula da Silva tika atzīts par vainīgu korupcijā un naudas atmazgāšanā, saņemot deviņus ar pusi gadus ilgu cietumsodu. Tiesnesis lēma, ka līdz apelācijas uzklausīšanai Lula var palikt uz brīvām kājām.

Otrajā instancē (apelācijas) 72 gadus vecais Lula iesniedza sūdzību par pirmās instances (tiesas) spriedumu. Savukārt apelācijas instances tiesa Lulas sūdzību noraidījusi.

Tāpat Brazīlijas apelācijas tiesā trešdien visi trīs tiesnešiem bijuši vienisprātis, ka Lula pārkāpis likumu, jo pieņēmis kukulī pludmales māju no kompānijas, kura ierauta korupcijas skandālā.

Tiesneši arī nolēma, ka Lulam sākotnēji piespriestais sods - deviņi gadi cietumā - jāpalielina līdz 12 gadiem un vienu mēnesi cietumā.

Kā atzīmē medijs, Lula joprojām var iesniegt apelāciju augstākajā tiesā. Tieši tās lēmums noteiks to, vai Lula varēs kandidēt uz prezidenta amatu oktobrī gaidāmajās vēlēšanās.

Tieši Lula ir viens no favorītiem cīņā par prezidenta amatu, vēsta BBC.

Neskatoties uz tiesas lēmumu, Lula norādījis, ka turpinās cīnīties par "Brazīlijas iedzīvotāju cieņu un godu".

Jau vēstīts, ka bijušais prezidents noliedz apsūdzībās, kas uzrāda, ka viņš kā kukuli saņēmis namu korupcijas skandālā, kas saistīts ar valstij piederošo naftas kompāniju "Petrobras". Lula pauž, ka tiesvedība pret viņu ir politiski motivēta.

Lula no būvniecības firmas OAS pieņēma pludmales māju, pretī palīdzot uzvarēt dažādos "Petrobras" iepirkumos.

Lula prezidenta amatā pavadīja astoņus gadus, amatu atstājot 2011. gadā. Viņš ir izteicis vēlmi kandidēt nākamā gada prezidenta vēlēšanās. Neskatoties uz šo skandālu, Lula Brazīlijā ir iecienīts politiķis, vērtē BBC. Gaidāms, ka tiesas spriedums sašķels Brazīlijas sabiedrību.

Apsūdzības Brazīlijas federālā prokuratūra Lulam izvirzīja 2016. gada septembrī. Apsūdzībās apgalvots, ka Lula saņēmis kukuļus par summu, kas ekvivalenta 3,3 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!