Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ungārijas parlaments pirmdien apstiprinājis likumprojektu, ar kuru premjerministra Viktora Orbāna valdībai koronavīrusa pandēmijas apstākļos tiek piešķirtas ārkārtas pilnvaras, tiesa gan, nenosakot beigu datumu jauno pilnvaru termiņam.

Likumprojekts tika apstiprināts ar Orbāna partijas "Fidesz" un tās atbalstītāju balsīm, 137 deputātiem balsojot "par" un 53 "pret". Likumprojekta pieņemšanai pietiktu ar 133 balsīm.

"Ārkārtas pasākumi ir saistīti ar pandēmiju, tās novēršanu, tās izskaušanu, kā arī smagajām ekonomiskajām sekām," sacīja valdības pārstāvis Čaba Demeters. "Termiņu šajā situācijā nevar noteikt, jo nav neviena, kurš varētu pateikt, cik ilgiem cīņas mēnešiem mums ir jāgatavojas."

Tas, ka pārvaldei uz ārkārtas pilnvaru pamata nav noteikts beigu termiņš, izsaucis opozīcijas kritiku.

Likumprojektā arī ietverti soļi pret viltus informāciju, dažos raisot bažas, ka valdība varētu likumu izmantot, lai vērstos pret neatkarīgajiem medijiem.

Ungārijā ārkārtas stāvoklis tika izsludināts 11. martā, ņemot vērā ātrumu, ar kādu bija sācis izplatīties koronavīruss. Līdz šim Ungārijā apstiprināti 447 inficēšanās gadījumi, no Covid-19 miruši 15 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!