Foto: AFP/Scanpix
Ceturtdien briti dodas pie vēlēšanu urnām, lai izraudzītos savus pārstāvjus Vestminsterā, taču jau iepriekš eksperti atzinuši, ka šīs ir visneprognozējamākās vēlēšanas, kādas Apvienotajā Karalistē pieredzētas pašreizējās paaudzes dzīves laikā, un ka to iznākums var novest ne tikai pie nepieciešamības mainīt vēlēšanu sistēmu, bet arī pie visas valsts pārveides.

Neskatoties uz to, sagaidāms, ka vairumu no 650 Vestminsteras vietām saglabās līdzšinējie deputāti, bet vēlēšanu iznākumu izšķirs rezultāti dažos desmitos marginālu apgabalu.

Sniedzam ieskatu par situāciju desmit vēlēšanu apgabalos, kur balsošanas iznākums var izšķirt, kas veidos nākamo Lielbritānijas valdību.

Šefilda Halama

Šobrīd Šefīldu Halamu Vestminsterā pārstāv liberāldemokrātu līderis Niks Klegs, kurš pašreizējā premjerministra Deivida Kemerona valdībā ieņem vicepremjera amatu, taču šajās vēlēšanās Klegs varētu zaudēt gan deputāta krēslu, gan partijas līdera vietu. Centriskā Liberāldemokrātu parija paziņojusi, ka tā, veidojot nākamo valdību, varētu atbalstīs gan Kemerona vadītos torijus, gan šobrīd opozīcijā esošos leiboristus. Tiek uzskatīts, ka Klegs priekšroku dotu konservatīvajiem, taču, ja mainās partijas vadītājs, var mainīties arī liberāldemokrātu prioritātes.

Dienvidtaneta

Šajā Dienvidanglijas apgabalā, kas līdz šim bijis toriju atbalsta punkts, uz vietu parlamentā pretendē eiroskeptiskās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) līderis Naidžels Farāžs. Viņš paziņojis, ka sakāves gadījumā atkāpsies no partijas vadītāja amata, un tas UKIP būtu ļoti smags trieciens.

Peizli un Dienvidrenfrūšīra

Šajā apgabalā startē viens no leiboristu smagsvariem - kampaņas koordinators Duglass Aleksanders, taču viņš varētu zaudēt 20 gadus vecajai Skotu Nacionālās partijas (SNP) kandidātei Māri Blekai. Tā būtu simboliska SNP uzvara, kas atspoguļotu vispārējo tendenci, skotu nacionālistiem faktiski iznīcinot Leiboristu partiju Skotijā, kas savulaik kalpoja kā viens no drošākajiem centriski kreisās partijas atbalsta punktiem.

Hempstade un Kilbērna

Cīņa par Londonu varētu izšķirt visu vēlēšanu iznākumu, un toriji cer gūt simbolisku uzvaru šajā pārtikušajā apgabalā. Iepriekšējās vēlēšanās 2010.gadā leiboristu kandidāte, aktrise un Oskara balvas ieguvēja Glenda Džeksone Hempstedas un Kilbērnas vietu atkaroja konservatīvajiem tikai ar 42 balsu pārsvaru, kas bija viszemākais "uzvaras slieksnis" visā Anglijā.

Gordona

Sagaidāms, ka šajā apgabalā bijušais SNP līderis Alekss Salmonds pārliecinoši sakaus savu sāncensi no Liberāldemokrātiskās partijas, nodrošinot sev atgriešanos Vestminsterā, kur viņam varētu būt izšķiroša loma sarunās par jaunās koalīcijas veidošanu.

Rietumvirala

Šobrīd šo pārtikušo apgabalu Liverpūles pievārtē kontrolē toriji, taču gadījumā, ja to atkarotu leiboristi, tas varētu liecināt, ka kreisi centriskā partijas pozīcijas varētu būt nostiprinājušās arī valsts mērogā. Rietumviralas apgabals tiek uzskatīts par vienu no ticamākajiem politiskā klimata "vējrāžiem", jo vēlēšanu iznākums tur ļauj paredzēt partiju, kas uzvarēs arī visā Apvienotajā Karalistē.

Invernesa, Nērna, Badenoka un Stretspeja

Šis apgabals Skotijas Ziemeļrietumu kalnienē ir vēl viena vieta, kur liberāldemokrātiem nākas cīnīties par savu izdzīvošanu. Šeit sakāve draud otram ietekmīgākajam cilvēkam partijā Denijam Aleksanderam, kurš pašreizējā valdībā ir redzamākais liberāldemokrātu pārstāvis aiz Klega.

Djūsberi

Šajā kādreizējā leiboristu bastionā Anglijas ziemeļos, UKIP, kas pamatā aizvilina toriju elektorātu, nolēmusi iemēģināt roku arī to vēlētāju pārliecināšanā, kas vīlušies kreisi centriskās partijas politikā. 2010.gadā etniski sašķelto Djūsberi atkaroja konservatīvie, taču šogad leiboristi šo apgabalu pasludinājuši par vienu no svarīgākajiem "kaujas laukiem".

Morli un Autvuda

2010.gadā šajā apgabalā Anglijas ziemeļos uzvarēja leiboristu ēnu kabineta finanšu ministrs Eds Bols, taču vienlaikus bija vērojams konservatīvo atbalstītāju skaita pieaugums par 9,3 procentpunktiem. Tagad toriji vēlas Bolu gāzt, likvidējot vienu no aktīvākajiem oponentiem ekonomikas jautājumus un sagādājot leiboristiem iespējami graujošu sakāvi.

Sentaivsa

Šis apgabals tiek uzskatīts par vienu skaistākajiem apvidiem Lielbritānijā, un to šobrīd pārstāv liberāldemokrāts Endrū Džordžs, taču tagad viņam nopietnu izaicinājumu metuši konservatīvie. Vēlēšanu iznākums Senaivisā būs pārbaudes akmens liberāldemokrātu apgalvojumiem, ka neatkarīgi domājoši deputāti spēj saglabāt savas vietas par spīti vispārējam partijas popularitātes kritumam visas valsts mērogā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!