Foto: AP/Scanpix

ASV drošības iestādes turpina masīvu izmeklēšanu, lai noskaidrotu un notvertu pirmdien Bostonas maratona laikā notikušo sprādzienu rīkotājus, kuru uzbrukums laupīja trīs cilvēku dzīvības un ievainoja vairāk nekā 170 cilvēkus.

Piedāvājam līdz šim zināmo faktu apkopojumu par traģisko pirmdienas uzbrukumu vērienīgā sporta pasākuma laikā.

Foto: AFP/Scanpix

Netālu no Bostonas maratona finiša līnijas ar 12 sekunžu intervālu eksplodēja divi spridzekļi, izmeklētāji norāda, ka tie bijuši veidoti tā, lai radītu pēc iespējas vairāk sāpīgu ievainojumu.

Viens no spridzekļiem bijis ievietots ātrvārāmajā (spiediena) katlā, kurš savukārt paslēpts melnā mugursomā, ziņoja Federālais izmeklēšanas birojs (FIB). Atrastie metāla fragmenti liecina, ka spridzeklis papildināts ar naglām un lodīšu gultņiem.

Otrs spridzeklis bijis ievietots metāla tvertnē, bet FIB vēl nav drošs, vai arī tas ir bijis ārtvāramāis katls, vēsta raidsabiedrība CNN.

FIB publiskoja fotogrāfijas, kurās redzamas melnas mugursomas atliekas un metāla daļas.

Raidsabiedrības "Sky News" rīcībā nonākušajās fotogrāfijās redzami sprādzienā saliekti metāla tvertnes gabali, vadi, baterija un neliela mikroshēma. Notikuma vietā atrasti lodīšu gultņu fragmenti un naglas.


Spridzekļu atliekas ir nosūtītas uz FIB laboratoriju Virdžīnijas štatā, kur eksperti rūpīgi tās izpētīs un centīsies rekonstruēt spridzekļu uzbūvi.

Meklējot norādes un pavedienus par noziegumu un spridzekļiem, izmeklētāji ir pārskatījuši tūkstošiem fotogrāfiju un videoierakstu, un aicina cilvēkus dalīties ar saviem uzņemtajiem materiāliem, kas varētu sniegt izmeklēšanai noderīgu informāciju. ASV valdība iepriekš jau ir izteikusi bažas, ka ātrvārāmos katlus, piepildot tos ar sprāgstvielām un šrapneli, teroristi var pārvērst nāvējošā ierocī, norāda CNN.

Foto: AP/Scanpix

Sprādziens laupīja trīs cilvēku dzīvības.

Viens no bojāgājušajiem ir astoņus gadus vecs zēns, ar plašu smaidu un spožām acīm, kuram patika skriet un spēlēties savas mājas pagalmā, raksta CNN. Puiku sauca Martins Ričards.

Otra bojāgājusī ir 29 gadus veca vasarraibumaina sieviete Kraistla Kempbela (attēlā), kurai bijusi "zelta sirds", kā viņu raksturo tuvinieki.

Trešais upuris ir Bostonas Universitātes absolvents Lingzs Lu, kurš uz pilsētu pārvācies pagājušajā rudenī.

No aptuveni 178 ievainotajiem cilvēkiem vēl 66 atrodas slimnīcās, liecina pēdējie CNN rīcībā esoši dati. 13 no tiem joprojām ir smagā stāvoklī, informē mediķi.

Astoņus gadus vecā Martina māte un māsa ir starp sprādzienos cietušajiem. Māte ir pārcietusi galvas operāciju, bet sešus gadus vecā māsiņa ir zaudējusi kāju, ziņo CNN. 

Foto: AP/Scanpix

Mediķi stāsta, ka desmitiem cietušo guvuši kāju ievainojumus - audu, asinsvadu un kaulu bojājumus.

Vismaz 13 cilvēki ir zaudējuši rokas vai kājas, bet mediķi stundām laika pavada velkot no brūcēm ārā gultņu lodītes un citas metāla šķembas, kas spridzekļos ievietotas apzināti.

Masačūsetsas Centrālās slimnīcas ārsts Džordžs Velmahoss žurnālistiem pastāstīja, ka no daudzu cilvēku ķermeņiem izvilktas "10, 20, 30, 40 un par vairāk" metāla šķembas.

Kādam pacientam ķermenī bijušas 12 naglas, atklāj cits ārsts - Rons Valls. "Nav šaubu, ka daļa no šiem objektiem spridzeklī iekļauti ar nolūku, lai tie aizlidotu sprādzienā," CNN citē ārsta secinājumus.

Foto: AFP/Scanpix

Kaut izmeklēšana kopš pirmdienas ir pavirzījusies uz priekšu, joprojām nav skaidrs, vai uzbrukums bija iekšzemes, vai ārvalstu teroristu darbs.

Izmeklētāji nav konstatējuši uzbrukuma saistību ar kādu teroristisku organizāciju vai personu. ASV prezidents Baraks Obama uzbrukumu nosauca par teroraktu, piebilstot, ka nav skaidrs, vai atbildīgs ir grupējums, vai "ļaunprātīgs indivīds".

Teroristiskās organizācijas "Taliban" Pakistānas atzars paziņoja, ka ar šo uzbrukumu nav saistīts.

Varasiestādēm līdz šim nav skaidri arī uzbrukuma motīvi.

FIB aicina iedzīvotājus ziņot par ikvienu, kurš runājis par uzbrukumu maratona laikā vai interesējies par sprāgstvielām. Aģenti aicina atsaukties cilvēkus, kas attālās vietās dzirdējuši sprādzienus, jo, iesējams, uzbrucēji sākumā ir izmēģinājuši spridzekļus.

Izmeklētājus interesē informācija par cilvēku, kurš pirms sprādzieniem varētu būt nesis un novietojis zemē smagu, melnu somu. 

Foto: AP/Scanpix

Vairākas dienas pēc sprādzieniem neviena persona vēl nav arestēta, bet izmeklēšana ir "ievērojami progresējusi", norāda tiesībsargājošos iestāžu amatpersonas.

Kā iespējamie aizdomās turamie ir norādīti divi vīrieši, kuri neilgi pirms sprādzieniem novēroti maratona distances finiša līnijas tuvumā. Šīs personas izskaitļotas pētot videonovērošanas kameru materiālus un fotogrāfijas.

Viens no vīriešiem nesis melnu mugursomu. Amatpersonas ceturtdienas rītā vēl nebija publiskojušas abu vīriešu attēlus, bet tie bija nosūtīti dažādām tiesībsargājošajām iestādēm, raidsabiedrībai CNN atklāja kāds avots. Attēli netika publiskoti bažās, ka tas varētu traucēt izmeklēšanu, skaidro raidsabiedrības informators.

Tomēr jau ceturtdienas pēcpusdienā (naktī uz piektdienu pēc Latvijas laika)FIB aizdomās turamo attēlus publiskoja arī sabiedrībai.

Iepriekš trešdien mediji vēstīja, ka izmeklētājiem ir kāds aizdomās turamais, uz kura pēdām nonākts pētot televīzijas video un kāda veikala videonovērošanas kameru materiālus. Laikraksts "Boston Globe" savā interneta vietnē rakstīja, ka izmeklētāju rīcībā ir attēls ar aizdomās turamo. Viņš otrā sprādziena vietā nesis melnu somu, ko nolicis zemē. Nav zinām, vai šī persona ir viena no minētajiem diviem vīriešiem, piebilst CNN.

Izmeklētāji nozieguma atklāšanai tuvojas "ar katru stundu", paziņoja Masačūsetsas gubernators Devāls Patriks. Politiķis aicina cilvēkus būt pacietīgiem un ļaut izmeklētājiem darīt savu darbu.

"Es vēlētos, lai vainīgo atrastu dažu minūšu laikā pēc šīs katastrofas, bet es zinu no pieredzes, ka tas prasīs kādu laiku," CNN citā Patriku. 

Foto: AP/Scanpix

Izmeklēšana ir pavirzījusies uz priekšu, bet neviena persona ceturtdien vēl nav aizturēta, CNN uzzināja FIB.

Trešdien medijos izskanēja informācija, ka saistībā ar Bostonas teroraktu ir aizturēts kāds vīrietis. Tieslietu ministrijas un Bostonas policijas amatpersonas gan vēlāk noliedz, ka kāds būtu aizturēts.

"Mums viņš ir," raidsabiedrībai CNN trešdien esot pavēstījis kāds avots Bostonas tiesībsargājošajās iestādēs, neprecizējot, vai tas nozīmē kādas persona arestu vai identificēšanu.

Izmeklētāji uzskata, ka viņiem ir izdevies noteikt aizdomās turamos, izanalizējot līdzās otrā sprādziena vietai esošā universālveikala videonovērošanas kadrus, CNN atklāja izmeklēšanai tuvs avots. Redzēto apstiprinājuši arī kādas Bostonas televīzijas fiksētie kadri.

Dzenot pēdas aizdomās turamajiem, izmeklētāji saskaras ar "vissarežģītāko nozieguma vietu departamenta vēsturē", norādīja Bostonas policijas komisārs Eds Deiviss.

Sprādziena vietā strādāja kriminālistikas speciālisti un sprāgstvielu meklēšanā apmācīti suņi. Informācijas apkopošanai un cilvēku intervēšanai izveidota 1000 cilvēku liela komanda.

Amatpersonas ir saņēmušas 2000 norādes no visas pasaules, atklāja FIB Bostonas biroja atbildīgais aģents Ričards Deslauriers.

"Kāds zina, kurš to izdarīja," viņš uzsver.


Foto: AP/Scanpix

Pēc uzbrukumiem drošības pasākumi pastiprināti citās nozīmīgās ASV pilsētās, tai skaitā Vašingtonā, Ņujorkā, Maimai, Čikāgā, Atlantā un Losandželosā.

Par drošības pasākumu pārskatīšanu paziņoja svētdien gaidāmā Londonas maratona rīkotāji un Lielbritānijas policija. Pirms maratona tiks ieturētas 30 klusuma sekundes, bet skrējēji tiek aicināti uzsiet melnu lentīti Bostonas traģēdijas piemiņai.

Bostonas maratona notikumi varētu ietekmēt arī 19. maijā gaidāmo "Nordea" Rīgas maratonu, pirmdien portālam "Delfi" apliecināja pasākuma organizatori.

Foto: AFP/Scanpix

"Bostonu tas nenobiedēs," paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš ir bijušais Masačūsetsas štata gubernators. "Bet mēs noskaidrosim, kurš to izdarīja," solīja augstā amatpersona.

"Mēs noskaidrosim, kurš to izdarīja. Mēs noskaidrosim, kāpēc viņi to izdarīja," televīzijas uzrunā tautai brīdināja ASV prezidents Baraks Obama. " Katra atbildīgā persona, katra atbildīgā grupa sajutīs pilnu likuma spēku," uzsvēra prezidents.

"Islāma Republika līdzvērtīgi nosoda nevainīgu cilvēku nogalināšanu Bostonā, Pakistānā, Afganistānā, Irākā un Sīrijā," trešdien paziņoja Irānas augstais līderis Ajatolla Hamenei. 

Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien starpkonfesiju piemiņas dievkalpojumā Bostonā piedalījās ASV prezidents Baraks Obama un pirmā lēdija Mišela. Prezidentam paredzēta tikšanās ar bojāgājušo tuviniekiem un ar traģēdijā cietušajiem.

Obama Masačūsetsā pasludināja ārkārtas situāciju un piešķīra štatam federālo palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!