Pašreizējais Afganistānas valsts galva Hamids Karzai 20.augusta prezidenta vēlēšanās ieguvis 54,6% balsu, liecina galīgie provizoriskie rezultāti, tomēr uzvara vēlēšanās viņam nebūt nav garantēta, kamēr nav beigta izmeklēšana par rezultātu falsifikāciju, kas varētu būt bijusi visai vērienīga.

Atbilstoši Neatkarīgās vēlēšanu komisijas provizoriskajiem datiem Karzai guvis pārliecinošu uzvaru pār savu sīvāko konkurentu, bijušo ārlietu ministru Abdullu Abdullu, kurš savācis 27,7% balsu.

Tomēr komisijas amatpersona Dauds Ali Nadžafs uzsvēra: "Šie ir tikai provizoriskie rezultāti. Galīgie rezultāti mums būs tad, kad tiks izmeklētas sūdzības [par krāpšanos]."

Pretēji sākotnēji plānotajam nosaukt nākamā Afganistānas prezidenta vārdu jau ceturtdien nebūs iespējams, norādīja Nadžafs.

Vēlēšanās piedalījušies 38,7% vēlētāju.

Savukārt vēlēšanu novērotāji no Eiropas Savienības (ES) arī trešdien paziņoja, ka aptuveni 1,5 miljoni prezidenta vēlēšanās nodoto balsu varētu būt viltotas.

"Mēs esam saskaitījuši 1,5 miljonus aizdomīgu balsu," sacīja ES vēlēšanu novērošanas misijas Afganistānā vadītāja vietniece Dimitra Joannu.

Viņa žurnālistiem pavēstīja, ka aizdomīgs ir 1,1 miljons par pašreizējo valsts galvu Hamidu Karzai nodoto balsu un 300 000 par viņa galveno sāncensi Abdullu Abdullu nodoto balsu. Pārējās aizdomīgās balsis ir par citiem kandidātiem.

Pavisam vēlēšanās nodoti 4,3 miljoni balsu.

Ņemot vērā ES novērotāju izteiktos pieņēmumus, kā arī to, ka 2500 vēlēšanu iecirkņos notiek balsu pārskaitīšana, novērotāji mudina vēlēšanu uzvarētāju nepasludināt, līdz nebūs izmeklēta visa informācija par pārkāpumiem.

Vairums šaubīgo biļetenu nodoti Karzai atbalsta bastionos, un, ja balsu pārskaitīšanas un pārkāpumu izmeklēšanas rezultātā atklāsies, ka viņš saņēmis mazāk par 50% balsu, būs jārīko otra vēlēšanu kārta, kurā piedalīsies tikai divi visvairāk balsu saņēmušie kandidāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!