Foto: AP/Scanpix/LETA
Reaģējot uz Krievijas aizsardzības ministra paziņojumu par Mariupoles ieņemšanu, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis norādījis, ka Ukrainas karavīri ir aplenkti rūpnīcā "Azovstaļ", bet joprojām notur savas pozīcijas.

"Es nezinu, ko Krievijas Federācijas aizsardzības ministrs sacīja krieviem. Es zinu, ka viņi jau sen ieņēmuši lielāko daļu Mariupoles. Jūs un es to ļoti labi zinām. Ir mūsu pilsētas daļa, kur pagaidām atrodas mūsu atlikušie karavīri. Viņi tur atrodas," sacīja Zelenskis sarunā ar žurnālistiem pēc Spānijas un Dānijas premjerministru vizītes.

"Situācija ir sarežģīta. Situācija ir slikta. Kopš vakardienas tā nav īpaši mainījusies," norādīja Zelenskis.

Prezidents pavēstīja, ka Ukraina apsver divus iespējamos veidus, kā atbloķēt Mariupoles pilsētu - militāro un diplomātisko.

"Mariupoles atbloķēšana ir iespējama vairākos veidos. Ir militārs ceļš, mums tam ir jāsagatavojas, un mēs gatavojamies būt jaudīgi. Un šeit mums ir nepieciešama mūsu partneru palīdzība. Mums pašiem ir grūti, vajag atbilstošus ieročus. Bet mēs par to domājam," sacīja prezidents.

Otrs veids ir diplomātiskais un humānais ceļš, ko iespējams realizēt ļoti ātri, norādīja Zelenskis.

Mariupolē ir aplenkti vairāki tūkstoši Ukrainas karavīru, kā arī civiliedzīvotāji, galvenokārt sievietes un bērni, sacīja Zelenskis, piebilstot, ka pēc viņu aprēķiniem Mariupolē atrodas vēl aptuveni 120 tūkstoši civiliedzīvotāju.

Viņš uzsvēra, ka Ukraina nepārtraukti strādā pie humāno koridoru organizēšanas, bet krievi sākuši bloķēt šo procesu.

Prezidents atklāja, ka pilsētā atrodas arī aptuveni 400 ievainoti cilvēki - gan karavīri, gan civiliedzīvotāji. Zelenskis sacīja, ka Ukraina ierosinājusi Krievijai vairākus variantus, arī caur starpniekiem, lai veiktu apmaiņu, piemēram, sākot ar ievainoto karavīru un civiliedzīvotāju apmaiņu.

Prezidents uzsvēra, ka cer arī atdot tuviniekiem Mariupolē nogalināto cilvēku līķus.

Viņš atgādināja, ka ar Turcijas starpniecību šādus soļus mēģināts spert, taču līdz šim tas nav izdevies.

"Mēs piedāvājām krieviem visas iespējas," piebilda Zelenskis.

Mariupole atrodas aplenkumā kopš 1. marta un ir gandrīz pilnībā iznīcināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!