Foto: AFP/Scanpix
Vairāk nekā 200 cilvēki piektdien sapulcējās uz pareizticīgo Ziemassvētku lūgšanu pie kolonijas, kurā sodu izcieš notiesātā bijusī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko.

Ukrainas ziemeļaustrumu pilsētā Harkovā pie Kačanovas labošanas kolonijas sienām notika Ziemassvētku lūgšana, ko ar Ukrainas pareizticīgo baznīcas galvas Filareta svētību vadīja tēvs Viktors Marinčaks.

Timošenko pārstāvētā partija "Tēvzeme", kas organizēja lūgšanu, paziņoja, ka uz to bija sanākuši vairāk nekā 200 ekspremjeres atbalstītāji.

Tikmēr Timošenko vīram Aleksandram Timošenko ir piešķirts politiskais patvērums Čehijā. To piektdien preses konferencē Prāgā paziņoja Čehijas iekšlietu ministrs Jans Kubica.

"Mēs jau esam apsprieduši jautājumu par politiskā patvēruma piešķiršanu Timošenko kungam. Varu apstiprināt, ka Timošenko kungs pirms vairākiem mēnešiem vērsās Iekšlietu ministrijā ar lūgumu piešķirt politisko patvērumu, un šodien tas tika apmierināts," sacīja Kubica.

Timošenko vīrs ir uzņēmējs. Viņš ir Čehijā reģistrētas firmas līdzīpašnieks.

2011.gadā Čehija piešķīra politisko patvērumu bijušajam Timošenko valdības ekonomikas ministram Bogdanam Daņiļišinam.

Ekspremjerei Timošenko 11.oktobrī tika piespriests septiņu gadu cietumsods par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. 23.decembrī Kijevas apelāciju tiesa noraidīja Timošenko apelācijas sūdzību un atstāja spēkā oktobrī nolasīto spriedumu, un 30.decembrī viņa tika nogādāta soda izciešanai uz koloniju Harkovā valsts austrumos.

Kijevas Pečoras rajona tiesa 11.oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu, turklāt trīs gadus pēc soda izciešanas viņai būs aizliegts ieņemt valsts amatus.

Saskaņā ar spriedumu Timošenko, 2009.gadā liekot Ukrainas valsts naftas un gāzes kompānijai "Naftogaz Ukraina" parakstīt līgumus par Krievijas gāzes piegādēm, nodarījusi šai kompānijai zaudējumus viena miljarda 516 miljonu 365 tūkstošu 234,94 grivnu (98,472 miljonu latu) apmērā. Tiesa arī nolēma, ka Timošenko šie zaudējumi kompānijai "Naftogaz Ukraina" jāatlīdzina.

Ukrainas opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere Timošenko savu vainu neatzīst un ir paziņojusi, ka tiesas spriedums viņai esot ticis uzrakstīts jau pirms kriminālizmeklēšanas sākšanas, jo pašreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs saskatot viņā konkurenti.

Šīs prāvas dēļ saasinājušās Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) attiecības. ES diplomāti apgalvo, ka apsūdzības, kas neietver to, ka Timošenko pati būtu bijusi iesaistīta korupcijā, nekad nebūtu nonākušas uz kādas ES valsts tiesas galda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!