Foto: AFP/Scanpix
6.aprīlī apritēs 20 gadi, kopš sākās viens no kauna traipiem pēckara modernās Eiropas vēsturē – Sarajevas aplenkums, medijiem izplatītajā paziņojumā atgādina ANO augstā komisāra bēgļu jautājumos birojs (UNHCR).

Turpmāko aptuveni četru gadu laikā serbu un bosniešu konfliktā gāja bojā ap 200 tūkstošiem cilvēku un 2,7 miljoni devās bēgļu gaitās. Aplenkuma rezultātā cieta 400 tūkstoši tā brīža Sarajevas iedzīvotāji, kuriem trūka ūdens, pārtika, medikamenti un elektrība, atgādina UNHCR. Tāpat kara laikā notika ievērojami cilvēktiesību pārkāpumi - etniskās tīrīšanas, masveida izvarošanas, masveida sodīšana ar nāvi, utml.

UNHCR pauž satraukumu, ka vēl šodien daudzas Bosnijas konflikta sekas nav novērstas - joprojām cilvēki nav atgriezušies mājās, nav notikusi integrācija starp bosniešiem un serbiem. Bosnijas situācijas risināšana ir viena no UNHCR piecām prioritātēm. 24.aprīlī gaidāma starptautiska konference, kurā plānots savākt ziedojumos ap 500 miljonus eiro, kas vajadzīgi, lai atrisinātu bēgļu jautājumu Bosnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!