Foto: AP/Scanpix/LETA
Pirms gada šajā dienā, 15. aprīlī, Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlās ugunsgrēks, radot lielus bojājumus pasaulslavenajai celtnei.

Ugunsdzēsējiem izdevās izglābt ēkas pamatstruktūru, taču liesmas pamatīgi apskādēja katedrāles jumtu.

Notikums piesaistīja visas pasaules uzmanību un vairāki slaveni uzņēmumi, slavenības un uzņēmēji nevilcinoties ziedoja apjomīgus finansiālus līdzekļus, lai pēc iespējas ātrāk varētu uzsākt katedrāles restaurācijas darbus.

Tagad Covid-19 pandēmijas dēļ restaurācijas darbi ir apstājušies - pie katedrāles atjaunošanas netiek strādāts kopš 16. marta. Marta vidū Francijā ieviesa stingrākus ierobežojumus, lai novērstu jaunā koronavīrusa izplatīšanos, atzīmē CNN.

Janvārī Francijas prezidenta Emanuela Makrona īpašais pārstāvis rekonstrukcijas jautājumos valsts Senātam ziņoja, ka vēl ir pāragri spriest par to, vai katedrāli izdosies glābt, un vēl jāveic virkne uzdevumu, lai noskaidrotu kādā kondīcijā atrodas ēka.

Alīna Manjēna no Vēstures pieminekļu izpētes laboratorijas pauda optimistiskāku viedokli, sakot: "Parīzes Dievmātes katedrāle tiks atjaunota (..) Tā būs gaišāka un skaistāka nekā iepriekš."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!