Foto: Reuters/Scanpix
Pērn no janvāra līdz septembrim Meksikas narkokaros gājuši bojā 12 903 cilvēki, bet kopumā pieces gados, kopš karš norit, dzīvības zaudējuši vairāk nekā 47 tūkstoši cilvēku, atsaucoties uz Meksikas prokuratūras datiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kopš 2006.gada nogales, kad Meksikas prezidents Felipe Kalderons paziņoja par
nesaudzīgas cīņas sākšanu pret narkomafiju, šai karā gājuši bojā 47 515 cilvēku, vēsta BBC.

Taču varasiestādes paziņojušas, ka pēdējā laikā slepkavību skaits iet mazumā. Lai gan pērn slepkavību skaits audzis par 11%, taču tas ir mazāks pieaugums nekā iepriekš. Piemēram, laikā no 2009.gada līdz 2010.gadam slepkavību skaits pieauga par 70%, laikā no 2008.gada līdz 2009.gadam – pat 63%, bet no 2007.gada līdz 2008.gadam - pat par 110%.

Aplēsts, ka noslepkavoto skaits 2011.gadā varētu pieaugt līdz 16 000, jo pagaidām statistika apkopota vien par deviņiem mēnešiem.

Prokuratūra statistiku publiskojusi, atbildot uz vairākkārtējiem žurnālistu pieprasījumiem. Meksikas žurnālisti uzskata, ka nerimstošā vardarbība būs viens no galvenajiem tematiem prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā, kas notiks jūlijā.

Prokuratūra arī uzsvērusi, ka lielākā daļa noziegumu notiek četros valsts štatos. Taču, kā uzsver prokuratūrā, atsevišķos rajonos, tostarp ar ASV robežojošajā pilsētā Tihuānā novērojami uzlabojumi.

Taču otra robežpilsēta – Huaresa - joprojām tiek uzskatīta par nedrošāko pilsētu Meksikā. Pērn šai pilsētā notikušas 1206 slepkavības. Taču prokuratūra pieļauj, ka narkokara upuru varētu būt pat divreiz vairāk.

Kā uzskata eksperti, slepkavību skaits varētu būt sarucis nevis policijas vai armijas darbību dēļ, bet gan tāpēc, ka viens narkotiku kartelis ir apspiedis otru un vairs nenotiek savstarpējās cīņas.

BBC vēsta, ka trešdien Mehiko, netālu no kāda nomaļāka tirdzniecības centra, tikusi atrasta apdegusi automašīna, kurā bijuši divu cilvēku ķermeņi ar nocirstām galvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!