Foto: Reuters/Scanpix
Vismaz deviņi civiliedzīvotāji gājuši bojā Pakistānas pārvaldītajā Kašmiras daļā, kad otrpus "de facto" robežas pa autobusu atklāta uguns, atsaucoties uz Pakistānas ierēdņiem vēsta raidsabiedrība BBC.

Vēl 11 pasažieri guvuši ievainojumus. Pakistāna norāda, ka Indija apzināti uzbrukusi civiliedzīvotājiem. Indija šos apvainojumus nekomentēja. Tāpat Pakistānas ierēdņi apgalvo, ka citos Indijas izvērstos uzbrukumos Kašmiras daļā, kuru pārvalda Pakistāna, miruši vēl divi iedzīvotāji.

Indijas armija iepriekš solīja atriebties Pakistānai par uzbrukumu, kurā nogalināti trīs Indijas armijas karavīri.

Situācija apstrīdētajā Kašmirā ir nokaitēta kopš septembrī Indijas pārvaldītajā Kašmiras daļā separātistu kaujinieku uzbrukumā armijas bāzei dzīvību zaudēja 19 Indijas karavīri, raksta BBC.

Indija un Pakistāna par apstrīdēto Kašmiru cīnās jau teju 70 gadus – kopš tās no Lielbritānijas atguva neatkarību. Daļu Kašmiras, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu – Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmiras teritoriju.

Pakistāna apgalvo, ka uzbrukumos kopš augusta nogalināti 30 tās civiliedzīvotāji un 11 karavīri. Indija norāda, ka līdzīgā laika posmā krituši 12 tās iedzīvotāji un 11 karavīri. Tāpat desmitiem cilvēku tikuši ievainoti.

Reģionā izvietoti simtiem tūkstošu Indijas karavīru, padarot Kašmiru par vienu no militarizētākajām zonām pasaulē.

Kopš 1989. gada pret Indijas spēkiem Kašmirā cīnās vairāki desmiti nemiernieku grupējumu, kas vēlas panākt reģiona neatkarību vai apvienošanos ar Pakistānu.

Aplēsts, ka vardarbībā dzīvību zaudējuši gandrīz 44 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!