Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas karaspēka veiktajās apšaudēs Ukrainas austrumos svētdien nogalināti septiņi civiliedzīvotāji, paziņojušas Ukrainas amatpersonas.

Doneckas apgabalā nogalināti pieci un ievainoti vēl pieci cilvēki, ziņapmaiņas platformā "Telegram" pavēstījis Doneckas apgabala administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko.

Pēc viņa sniegtajām ziņām, divi cilvēki zaudējuši dzīvību Novoselivkā, divi cilvēki - Krasnohorivkā, bet viens cilvēks - Novomihailivkā.

Savukārt Harkivas apgabalā nogalināti divi un ievainoti 14 cilvēki, platformā "Telegram" ierakstījis Harkivas apgabala administrācijas vadītājs Olehs Sinehubovs.

Viņš informējis, ka viens cilvēks zaudējis dzīvību Harkivā, bet vēl viens - Čuhujivā.

Savukārt ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un aizsardzības ministrs Loids Ostins svētdien vizītē Kijivā paziņojuši, ka ASV diplomāti pakāpeniski atgriezīsies Ukrainā.

Blinkens un Ostins apliecināja solidaritāti Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim un solīja tiešu un netiešu militāro palīdzību vēl vairāk nekā 700 miljonu ASV dolāru (647 miljonu eiro) apmērā, 300 miljonus atvēlot ieroču iegādei.

ASV sniegs finansiālu palīdzību arī Ukrainas kaimiņvalstīm, kam nepieciešams atjaunot savu arsenālu pēc ieroču nosūtīšanas Ukrainai.

Blinkens paziņoja, ka ASV prezidents Džo Baidens plāno tuvākajās dienās iecelt ASV vēstnieci Slovākijā Bridžetu Brinku par jauno ASV vēstnieci Kijivā. ASV vēstnieka amats Kijivā ir vakants kopš 2019.gada.

Lai gan vairākas Eiropas valstis jau ir no jauna atvērušas savas vēstniecības Kijivā, ASV diplomātu atgriešanās plānota pakāpeniski.

"Kopš karadarbības sākuma mums bijusi komanda pāri robežai Polijā," žurnālistiem, kuri gaidīja Blinkenu un Ostinu, uz Polijas robežas, sacīja kāda ASV Valsts departamenta amatpersona.

"Sākot no šīs nedēļas, komandas locekļi varēs doties dienas braucienos uz Ukrainu," norādīja amatpersona.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs izteicās, ka ASV sūtņi "te neierastos, ja nebūtu gatavi dot ieročus". Un Zelenskis tviterī svētdien norādīja, ka "Ukrainas un ASV draudzība un partnerība ir spēcīgākas kā jebkad".

Baidens pagājušo ceturtdien jau paziņoja par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 800 miljonu ASV dolāru apmērā.

Kopumā ASV atvēlējušas militārajai palīdzībai Ukrainai jau aptuveni četrus miljardus dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!