Foto: Reuters/Scanpix

Masu apšaude ASV Kalifornijas štatā, kurā šonedēļ gāja bojā 14 cilvēki, tiek izmeklēta kā terorakts, paziņoja ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) pēc tam, kad plašsaziņas līdzekļos izskanēja, ka uzbrucēja Tašfīna Malika ir solījusi uzticību džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") līderim Abu Bakram al Bagdadi.

"Izmeklēšana līdz šim ir atklājusi norādes par slepkavu radikalizāciju un iespējamu iedvesmošanos no ārvalstu teroristiskajām organizācijām," žurnālistiem paziņoja FIB direktors Džeims Komejs.

Tomēr viņš piebilda, ka nav norāžu, ka ASV dzimušais 28 gadus vecais Sajeds Rizvans Farūks un viņa sieva - 29 gadus vecā Malika no Pakistānas - bija teroristu tīkla sastāvā. Iepriekš varas iestādes vēstīja, ka Malika ir 27 gadus veca.

"Esam atklājuši pierādījumus, kas liecina, ka notika plaša plānošana," teica FBI direktora vietnieks Deivids Bovdičs, kurš atbildīgs par Losandželosas biroju.

"Ir vairāki pierādījumi, kas ļauj mums teikt, ka tagad šo izmeklējam ka teroraktu," viņš piebilda.

Ja tas patiešām tiks pierādīts kā terorakts, tas būs ar lielāko upuru skaitu ASV teritorijā kopš 2001. gada 11. septembra.

Bovdičs teica, ka izmeklētāji analizē pierādījumus, kas izņemti pāra mājas, lai noskaidrotu slaktiņa iemeslu.

"Viņi mēģināja iznīcināt savus digitālos pēdu nospiedumus, un mēs pie atkritumu tvertnes atradām sasistus mobilos telefonus, kas nekad nebija izmantoti," klāstīja FIB vadības pārstāvis.

Džihādistu grupējumu "Daesh" atbalstošā ziņu aģentūra "Aamaq" piektdien vēstīja, ka masu apšaudi veica personas, kuras atbalstīja radikālā grupējuma idejas. "Daesh" ir aicinājusi savus sekotājus ASV un citviet īstenot vienas personas neatkarīgi sagatavotus uzbrukumus.

Pāris pie uzbrucēja māsas ģimenes atstāja savus sešus mēnešus veco meitu. Ģimene pauda šoku par pāra rīcību, bet tās advokāts norādīja, ka Farūks un Malika bija pārliecināti musulmaņi, bet norāžu par viņu radikalizēšanos nav bijis.

Uzbrucēju mājās starp rotaļlietām un mazulim nepieciešamajām lietām atrasti tūkstošiem munīcijas lādiņu, kā arī bumbu izgatavošanas laboratorija.

Jau vēstīts, ka Farūka un Malikas Sanbernardino pilsētā trešdien sarīkotajā apšaudē tika nogalināti 14 cilvēki, bet 21 tika ievainots.

Farūks un Malika apšaudē ar policiju gāja bojā.

Apšaude notika palīdzības centrā cilvēkiem ar attīstības traucējumiem Ziemassvētku ballītes laikā. to sarīkoja To sarīkoja bruņots Sanbernardino apgabala darbinieks un viņa sieva, uzbrūkot saviem darba biedriem no Sabiedriskās veselības departamenta, kuri rīkoja ballīti centra konferenču zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!