Krievijas Valsts dome piektdien pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas atzīst, ka valstij piederošajam koncernam "Gazprom" pieder valsts gāzes eksporta monopols.
"Organizācijai, kam pieder gāzes piegādes sistēma, vai tās struktūrvienībām pieder ekskluzīvas tiesības," teikts likumā, ar to domājot "Gazprom" un tai par 100 procentiem piederošo struktūrvienību "Gazeksport".

Eiropas Savienība (ES) izdara spiedienu uz Krieviju, lai tā liberalizētu savu enerģētikas nozari, un privātām kompānijām ļautu piedalīties gāzes eksportā, kā arī dotu iespēju ārzemju kompānijām darboties Krievijas tirgū.

Aprakstot valsts ievērojamās gāzes rezerves, Krievijas prezidents Vladimirs Putins tās nodēvēja par "svētākām par svētu" un norādīja, ka Rietumu prasības varētu izpildīt tikai pret ievērojamu piekāpšanos citās jomās.

Krievija vēlas tiešu pieeju Eiropas patērētāju tirgiem, nevis tikai piegādāt degvielu līdz Eiropas robežām.

Likumprojekts, kuru strauji nodeva izskatīšanai Krievijas Valsts domē, vēl jāizskata divos lasījumos, lai to apstiprinātu parlamenta augšpalāta un parakstītu Krievijas prezidents.

Analītiķi uzskata likumu par mēģinājumu izdarīt spiedienu uz Eiropu, turpinoties diskusijai par Krievijas lomu enerģētikas tirgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!