Foto: stock.xchng
Policisti, kas trešdien liecināja prāvā pret Romas katoļu pāvesta Benedikta XVI bijušo sulaini Paolo Gabrieli, kas apsūdzēts konfidenciālu dokumentu noplūdināšanu, atklāja, ka apsūdzētā dzīvoklī atraduši slepenus dokumentus, kodētus dokumentus, kā arī dokumentus, uz kuriem pāvests bija uzrakstījis norādi tos iznīcināt.

No 82 kastēm, kas tika konfiscētas Gabrieles dzīvoklī, vairāk nekā tūkstoš dokumenti - gan kopijas, gan oriģināli - uzskatāmi par saistītiem ar izmeklēšanu, kas tiek dēvēta par "VatiLeaks" skandālu. Tostarp atrodami arī pāvesta parakstīti dokumenti, kā arī vēstules no kardināliem un politiķiem.

Inspektors Silvano Karli, kas piedalījās izmeklēšanā, atklāja, ka apsūdzētā dzīvoklī izņemtas arī atmiņas kartes, cietie diski, klēpjdatori un "iPad", kuros esošās informācijas analīze vēl turpinās.

"Bija dokumenti, uz kuriem pāvests vācu valodā bija uzrakstījis "iznīcināt"," liecināja viens no žandarmiem, kas veica kratīšanu Gabrieles dzīvoklī, Stefano de Santiss.

Viņš stāstīja, ka 23.maijā notikusī kratīšana ilgusi apmēram astoņas stundas. "Bija daudz vairāk dokumentu nekā publicēts grāmatā," teica de Santiss, runājot par grāmatu, kas maijā tika publicēta, atklājot Gabrieles saistību ar informācijas noplūdināšanu. Žandarms piebilda, ka daļa dokumentu bijusi kodēta, kā arī bijuši privāti dokumenti par pāvesta ģimeni.

Tiesnesis Džuzepe Dalla Torre paskaidroja, ka kods, visticamāk, bija tradicionāli Vatikāna Valsts sekretariāta, kas ir Romas katoļu baznīcas galvenā administratīvā institūcija, iekšienē izmantotais kods.

Tāpat, kā atklāja žandarms de Santiss, dokumentu vidū bijusi arī informācija par Itālijas baņķieri, kas 1982.gadā tika atrasts miris pakārts zem Blekfraiarsas tilta Londonā, kā arī informācija par slēptu mobilo telefonu izmantošanu un video uzņemšanu, kā arī pētījumi par bijušo Itālijas premjeru Silvio Berluskoni, itāļu brīvmūrnieku ložām un pasaules reliģijām.

Savukārt žandarms Luka Čintija noraidīja Gabrieles otrdien paustās apsūdzības, ka pret viņu apcietinājuma laikā slikti izturējās . "Pret Paolo Gabrieli izturējās, cik vien labi bija iespējams. Viņu aiztika vien ar smalkādas cimdiem. Tik labi, ka viņš pat mums pateicās," stāstīja Čintija.

Gabriele otrdien tiesā paziņoja, ka neatzīst savu vainu, tomēr pauda nožēlu, ka nodevis pāvesta uzticību. "Attiecībā uz apsūdzībām par zādzību vainu pastiprinošos apstākļos es sevi pasludinu par nevainīgu," sacīja Gabriele. "Es jūtos vainīgs par to, ka esmu nodevis svētā tēva, kuru es mīlu kā dēls [mīl tēvu], uzticību" teica apsūdzētais.

Gabriele arī sūdzējās, ka aptuveni pirmās trīs apcietinājuma nedēļas viņš turēts mazā telpā, kur nepārtraukti bijusi ieslēgta gaisma. Vatikāns tūlīt pēc tam paziņoja, ka izmeklēs šos apgalvojumus.

Jau ziņots, ka Vatikānā sestdien sāka tiesāt par konfidenciālu dokumentu noplūdināšanu apsūdzēto Romas katoļu pāvesta Benedikta XVI bijušo sulaini Paolo Gabrieli.

46 gadus vecais Gabriele, kurš ir Vatikāna pilsonis, tiek apsūdzēts par zādzību vainu pastiprinošos apstākļos. Pāvesta toreizējo sulaini aizturēja maijā uz aizdomu pamata par slepenu dokumentu zagšanu no pāvesta biroja un to noplūdināšanu žurnālistiem.

Gabrielem draud līdz sešiem gadiem ilgs cietumsods. Gaidāms, ka spriedums tiks nolasīts sestdien.

Gabriele tika aizturēts 23.maijā un 53 dienas atradās Vatikāna policijā, jo Vatikānā nav cietuma. Pēc tam jūlijā viņam tika noteikts drošības līdzeklis – mājas arests. Gabriele nedrīkst atstāt savu dzīvokli Vatikānā, kur viņš mitinās kopā ar ģimeni. Viņam ir atļauts iziet no mājām vienīgi, lai piedalītos tiesas sēdēs vai apmeklētu katoļu dievkalpojumus.

Itālijas plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka Gabriele, kuram ir sieva un trīs bērni, bija pāvesta sulainis kopš 2006.gada, un viņš nav vienīgais aizdomās turētais šajā lietā. Piekļuve pāvesta privātajām telpām ir tikai diviem viņa privātsekretāriem, sulainim un četrām mūķenēm, kuras veic saimniecības darbus.

Vatikāns iepriekš vēstīja, ka pāvesta sulaiņa aizturēšanas laikā viņa mājās ir atrasti dokumenti un to kopēšanai nepieciešamais aprīkojums.

Jūnijā pāvests izveidoja īpašu kardinālu komisiju, lai izmeklētu dokumentu noplūšanu, kas sākās janvārī. Tomēr tiesa šīs komisijas izmeklēšanas rezultātus neņem vērā, balstoties tikai uz Vatikāna prokuratūras un policijas izmeklēšanu.

Daudzu dokumentu kopijas ir iekļautas vasarā iznākušajā Džanluidži Nuci grāmatā "Viņa svētība".

Dokumentos ir kompromitējoša informācija par Vatikāna valsts sekretāra Tarčizio Bertones un Vatikāna bankas darbību.

Gabrieles advokāts paziņojis, ka Gabriele šādi rīkojies "aiz mīlestības" pret pāvestu, jo vēlējies "padarīt dzīvāku" katoļu baznīcu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!