Foto: Reuters/Scanpix

Itālijā 30 procenti iedzīvotāju vēlētos, lai premjerministrs Mario Monti kandidētu februārī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās, liecina svētdien publicēti sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Tie arī rāda, ka tikai trīs līdz pieci procenti respondentu paši balsotu par Monti.

Astoņi līdz desmit procenti aptaujāto teica, ka viņi nopietni apsvērtu iespēju balsot par Monti, ja premjers kandidētu.

61 procents respondentu atbalstīja viedokli, ka Monti nevajadzētu kandidēt.

Aptauju pagājušajā nedēļā veica sabiedriskās domas pētījumu institūts "Ispo" pēc laikraksta "Corrierre della Sera" pasūtījuma, noskaidrojot 800 cilvēku viedokli.

Kad pagājušā gada novembrī Silvio Berluskoni bija spiests atkāpties  no valdības vadītāja amata, pie partijām nepiederošais bijušais Eiropas Savienības konkurences komisārs  Monti piekrita vadīt tehnokrātu valdību līdz 2013.gada martā vai aprīlī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām. Taču pagājušajā nedēļā  Monti paziņoja, ka pēc nākamā gada valsts budžeta pieņemšanas atkāpsies no amata, jo viņa valdība ir zaudējusi parlamenta vairākuma atbalstu. Tāpēc februārī ir gaidāmas pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas. Monti vēl nav paziņojis, vai tajās kandidēs.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka visvairāk balsu vēlēšanās iegūs kreisi centriskā Demokrātiskā partija. Līdz ar to par premjeru varētu kļūt tās līderis Pjērs Luidži Bersani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!