Foto: AFP/Scanpix
Gandrīz puse izraēliešu atbalstītu preventīvu triecienu Irānai, lai tā nespētu attīstīt kodolieročus, liecina pēc otrdienas Irānas un pasaules lielvaru vienošanās veiktā aptauja.

Gandrīz trīs ceturtdaļas respondentu uzskata, ka vienošanās veicinās to, ka Irāna izgatavo kodolieročus, nevis Teherānu atturēs, kā uzskata lielvaras.

Uz jautājumu, "vai jūs atbalstāt neatkarīgu militāru Izraēlas operāciju pret Irānu, ja tāda nepieciešana, lai atturētu Irānu no kodolieroču iegūšanas", 47% atbildējuši "jā", 35% - "nē", bet 18% nebija konkrēta viedokļa.

Savukārt uz jautājumu, "vai, jūsuprāt, parakstītā vienošanās pietuvina Irānu kodolieroču iegūšanai", 71% aptaujāto atbildējuši apstiprinoši.

Aptaujas rezultāti piektdien publicēti laikrakstā "Maariv", bet laikraksts nav norādījis, cik daudzi respondenti aptaujāti un kāda ir iespējamā kļūdas robeža. Pētījumu veikusi sabiedriskās domas pētniecības organizācija "Panels Politics Polling Institute".

Izraēla ilgi pretojusies jebkādam līgumam ar savu galveno ienaidnieku Irānu. Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu kritizējis jauno vienošanos kā "vēsturisku kļūdu".

Viņš vairākkārt draudējis ar militāru iejaukšanos, ja būs nepieciešams atturēt Irānu no kodolieroču iegūšanas.

Netanjahu arī norādījis, ka Izraēlai Irānas un sešu pasaules lielvaru parakstītā vienošanās nav saistoša un sacījis, ka tās nav "stāsta beigas".

Tiek uzskatīts, ka Izraēla ir vienīgā Tuvo Austrumu valsts, kurai ir kodolieroči.

Irāna vienmēr noliegusi, ka vēlētos iegūt kodolieročus, un uzstāj, ka tās kodolprogrammas mērķi ir miermīlīgām enerģētikas un medicīnas vajadzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!