Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtā daļa homoseksuālu cilvēku, kas aptaujāti plašā Eiropas Savienības (ES) aptaujā, pēdējo piecu gadu laikā ir piedzīvojuši uzbrukumus un saņēmuši draudus, atsaucoties uz pētījuma rezultātiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

ES Pamattiesību aģentūra aptaujājusi pavisam 93 000 cilvēku ES un Horvātijā. Pētījumā secināts, ka daudz vairāk diskriminācijai seksuālās orientācijas dēļ ir pakļauti gados jaunāki un nabadzīgāki respondenti.

Internetā organizētajā aptaujā gejiem, lesbietēm, biseksuāliem un transseksuāliem cilvēkiem vaicāts, vai viņi ir pieredzējusi diskrimināciju, vardarbību, verbālus apvainojumus vai naidīgus izteikumus savas seksuālās orientācijas dēļ.

Sabiedrība ar pētījuma rezultātiem iepazīstināta piektdien, kas ir starptautiskās Diena pret homofobiju.

26% aptaujāto atklājuši, ka pēdējo piecu gadu laikā ir piedzīvojuši uzbrukumus. Starp transseksuālām personā šis rādītājs ir 35%.

Lielākā daļa naida motivēto uzbrukumu notikuši publiskās vietās un tajos piedalījusies vairāk nekā viena persona, pārsvarā vīrieši. Vairāk nekā puse aptaujāto, kas piedzīvojuši uzbrukumus, nav vērsušies pēc palīdzības varas iestādēs, uzskatot, ka tas nekādu rezultātu nedos.

Puse aptaujāto atzinuši, ka ir personīgi saskārušies ar diskrimināciju gadā pirms pētījuma sākuma, no tiem 90% par piedzīvoto diskrimināciju nav ziņojuši. 20% homoseksuālu respondentu un 29% transseksuālo personu saskārušās ar diskrimināciju darba meklējumos, teikts pētījumā.

Divas trešdaļas aptaujāto slēpuši savu seksualitāti skolās.

Fundamentālo tiesību aģentūra cer, ka aptaujas rezultāti palīdzēs politiķiem sasniegt rezultātus seksuālo minoritāšu tiesību uzlabošana jomā.

Šokēts par pētījuma rezultātiem ir homoseksuāls vīrietis no Nīderlandes Džons fon Braugels, kurš savu orientāciju neslēpj no 17 gadu vecuma. Raidsabiedrībai BBC viņš atklāja, ka pats homofobiskus apvainojumus saņēmis tikai divas reizes mūžā.

"Vispirms, kad es ar draugu biju Vācijā, pie mums pienāca pāris un nosauca par "netīrajiem gejiem"," viņš stāsta. Otrā reizē kāds garāmgājējs Londonā iespļāvis viņam sejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!