"Eurobarometer" rudens pētījumā pilsoņi kopumā vēl arvien pauž lielu atzinību ES un tās iestādēm, tomēr viņiem ir aizvien lielākas bažas par savas valsts ekonomiku un sevišķi par inflāciju.
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Margota Valstrēma, kas atbild par iestāžu attiecībām un komunikācijas stratēģiju, par šo pētījumu teica: "Pēdējo desmit gadu laikā pašlaik ir visvairāk pilsoņu, kas atbalsta savas valsts dalību Eiropas Savienībā, — tas ļoti uzmundrina; tāpat kā tas, ka pilsoņu skaits, kuri uzskata, ka viņu valstis iegūst no dalības Eiropas Savienībā, ir audzis divas reizes, tomēr divkāršojies arī dalības Eiropas Savienībā pretinieku skaits."

Par sabiedrības attieksmi pret ES kopumā liecina divi galvenie rādītāji, kas kopš 2007. gada pavasara ir stabili: atbalsts dalībai ES (58%, +1) un dalības priekšrocības (58%, -1). Līdzīga tendence vērojama attiecībā uz uzticības pieaugumu Komisijai (50%, -2) un Eiropas Parlamentam (55%, -1).

- Kopumā 48 % (-4) ES pilsoņu uzskata, ka viņu valsts ekonomika ir stabila, bet pretējās domās ir 49 %.
- Pašlaik par vienu no svarīgākajiem jautājumiem valstī ES pilsoņi uzreiz pēc bezdarba (27 %, -7) biežāk atzīst inflāciju (26 %, +8).
- 48 % ES pilsoņu uzticas Eiropas Savienībai, savas valsts valdībai uzticas tikai 34 %, bet valsts parlamentam — 35 %.
- ES pilsoņi kopumā arvien vairāk atbalsta Eiropas Savienībā kopā pieņemtos lēmumus, īpaši cīņai pret terorismu (joprojām 81%), vides aizsardzībai (73%, +4), zinātnes un tehnoloģiskās izpētes jomā (72%, +1) un enerģētikā (68%, +7).
- Lielākā pilsoņu daļa (61%, -5) uzskata, ka Eiropas Savienībā dalībvalsts balsij ir svars, bet šādi par savu individuālo balsi domā mazāk nekā trešdaļa pilsoņu (30%, -5)
- Pēc ES pilsoņu domām, nākotnē Eiropas Savienība kļūtu stiprāka, ja Eiropas iestādes izvirzītu uzmanības centrā cīņu ar noziedzību (36%), vides jautājumus (33%) un imigrāciju (33%).

Šo "Standard Eurobarometer" pētījumu veica "TNS Opinion & Social", izmantojot tiešās intervijas. No 2007. gada 22. septembra līdz 3. novembrim kopumā tika intervēts 30 281 cilvēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!