Foto: AFP/Scanpix
Francijā nākamgad paredzēto prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā galēji labējās partijas "Nacionālā fronte" līdere Marīna Lepēna iegūtu 23 procentus balsu, bet pašreizējais labēji centriskais valsts vadītājs Nikolā Sarkozī - 21 procentu, liecina sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Sarkozī vēl nav paziņojis, vai viņš kandidēs uz jaunu amata termiņu, bet viņa partija UMP (Savienība par tautas kustību) un premjerministrs Fransuā Fijons uzskata Sarkozī par piemērotu kandidātu.

Sarkozī, kura popularitātes reitings nokrities līdz rekordzemam līmenim, ir uzsācis valsts mēroga debates par islāma lomu Francijas sabiedrībā. Domājams, ka šo debašu mērķis ir palielināt Sarkozī popularitāti uz Lepēnas popularitātes rēķina.

Lepēnas popularitāte ir augusi, kopš viņa janvārī pārņēma Nacionālās frontes vadību no sava tēva Žana Marī Lepēna un salīdzināja musulmaņus ar Otrā pasaules kara okupācijas spēkiem Francijā.

Žans Marī Lepēns 2002.gadā prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā pārspēja kreiso ekspremjeru Lionelu Žospēnu un iekļuva otrajā kārtā, kurā uzvarēja Žaks Širaks.

"Šī aptauja liek man ticēt, ka Nikolā Sarkozī zaudēs šajās prezidenta vēlēšanās," paziņoja Marīna Lepēna preses konferencē Francijas ziemeļos.

Bijušais UMP preses sekretārs Dominiks Paijs atzina, ka nav nekādas garantijas tam, ka UMP kandidāts iekļūtu prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā.

Organizācija "Harris Interactive" rīkoja šo aptauju no 28.februāra līdz 3.martam, intervējot 1618 cilvēkus vismaz 18 gadu vecumā. Tās rezultāti tika publicēti laikraksta "Le Parisien" interneta vietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!