Jaunas aptaujas rezultāti norāda, ka Irākas iedzīvotāju vidū nav daudz tādu, kas vēl arvien uzticas valsts valdībai un koalīcijas spēkiem, raksta BBC. Tikai 18% irākiešu ir atbildējuši, ka tie paļaujas uz ASV un sabiedroto spēkiem, savukārt valdībai uzticas aptuveni puse aptaujāto.
Aptauju, kuras laikā tika uzrunāti vairāk nekā 2 000 cilvēku, bija pasūtījušas ziņu kompānijas BBC, ABC News, ARD un USA Today. Aptuveni 86% aptaujāto bija pauduši bažas par kādu no saviem ģimenes locekļiem, kas nestabilās situācijas dēļ kļuvis par vardarbības upuri.

Šogad veiktās aptaujas rezultāti ir ļoti atšķirīgi no līdzīgas aptaujas rezultātiem, kas tika veikta 2005.gadā. Tolaik lielākā daļa respondentu par nākotnes izredzēm izteicās galvenokārt cerīgi.

Aptaujas rezultāti arī norāda uz arvien lielāku šķelšanos valsts sunnītu un šiītu starpā – vispesimistiskākās atbildes tika saņemtas no sunnītiem, iedzīvotāju minoritātes, kas bija pie varas Sadama Huseina režīma laikā. Šiīti nākotnē lūkojas ar nedaudz lielākām cerībām. Pesimistiska noskaņa visvairāk vērojama Irākas centrālajā daļā, tajā skaitā galvaspilsētā Bagdādē, kur mitinās visvairāk sunnītu.

Vislielākās viedokļu atšķirības starp šiītiem un sunnītiem vērojamas jautājumā par bijušā Irākas līdera Sadama Huseina nāvessodu un tā izpildi. Šiīti ir apmierināti ar notikušo, savukārt sunnīti uzskata, ka nāvessods bija nepareizs lēmums un tas nekādā veidā neveicinās iedzīvotāju vienotību. Tomēr neviena no iedzīvotāju grupām nav izteikusi skaidru vēlmi sadalīt Irāku šiītu un sunnītu daļās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!