Pēc trīs nedēļas ilgās karadarbības Gazas joslā krasi pieaugusi islāmistu kustības "Hamas" popularitāte palestīniešu vidū, liecina pirmdien izplatīti aptaujas rezultāti.

Ja vēlēšanas notiktu tagad, "Hamas" līderis Ismails Hanija uzvarētu palestīniešu prezidentu un kustības" Fatah" līderi Mahmudu Abasu, kurš atbalsta miera līgumu ar Izraēlu.

Palestīniešu politikas un pētījumu centrs 1270 cilvēku aptauju okupētajā Jordānas upes rietumkrastā un Gazas joslā veica 5. - 7. martā.

Kustība "Hamas" 2006. gada janvārī uzvarēja palestīniešu parlamenta vēlēšanās, izraisot saspīlējumu ar vēlēšanas zaudējušo prezidenta Mahmuda Abasa sekulāro grupējumu "Fatah".

Konkurējošo partiju attiecību krīze kulmināciju sasniedza 2007. gada jūnijā, kad "Hamas" bruņotie spēki ieņēma "Fatah" kontrolēto drošības struktūru štābus Gazas joslā.

Janvāra karā Izraēlas armija Gazas joslā nogalināja aptuveni 1300 palestīniešu, sagrāva 5000 māju un lielāko daļu joslas valdības un ekonomikas infrastruktūras pārvērta drupās.

"Neskatoties uz "Hamas" un Hanijas acīmredzamo popularitātes pieaugumu, 71% aptaujāto uzskata, ka palestīniešu stāvoklis ir sliktāks nekā pirms kara," norādīja aptaujas veicēji.

Aptauja parādīja, ka Hanija saņemtu 47% balsu, bet Abass - 45%, ja prezidenta vēlēšanas notiktu šodien. Pirms trīs mēnešiem Abasu atbalstīja 48% palestīniešu, bet Haniju - 38%.

Taču ja sacensība notiktu starp Haniju un pašlaik Izraēlas cietumā esošo populāro "Fatah" līderi Marvanu Barguti, Hanija iegūtu 34% balstu, bet Barguti uzvarētu ar 61%.

"Fatah" joprojām ir populārākā frakcija, un to atbalsta 40% aptaujāto, salīdzinot ar 42% decembrī. "Hamas" popularitāte tajā pat laikā pieaugusi no 28% līdz 33%.

46% palestīniešu šobrīd galvenā prioritāte ir Rietumkrasta un Gazas joslas apvienošana.

Gandrīz divas trešdaļas aptaujāto uzskata, ka "Hamas" uzvara prezidenta un parlamenta vēlēšanās novedīs pie Gazas joslas blokādes pastiprināšanās, un tikpat liels skaits domā, ka "Fatah" uzvara izbeigtu blokādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!