Foto: AP/Scanpix/LETA

Svētdien notikušajās Kazahstānas prezidenta pirmstermiņa vēlēšanās, kā jau tika sagaidīts, savu amatu saglabājis pašreizējais valsts galva Kasims Žomarts Tokajevs, liecina nobalsojušo aptauja, kas veikta pēc valsts kontrolēto mediju pasūtījuma.

Saskaņā ar aptauju Tokajevs ieguvis 82,45% balsu.

Bez 69 gadus vecā Tokajeva vēlēšanās startēja vēl pieci kandidāti, taču neviens no viņiem netika uzskatīts par reālu konkurentu pašreizējam prezidentam.

Tokajevs kļuva par prezidentu 2019.gadā, kad atkāpās ilggadējais valsts galva Nursultans Nazarbajevs, kurš pēc aiziešanas no amata tomēr saglabāja noteicošo ietekmi.

Pēc šogad janvārī notikušajiem nemieriem, kuros dzīvību zaudēja vairāk nekā 230 cilvēki, Tokajevs atbīdīja no varas Nazarbajevu un viņa klanu.

Martā tika veikti grozījumi konstitūcijā, kas paredz samazināt prezidenta un palielināt parlamenta pilnvaras. Tajā pašā laikā prezidenta amata termiņš pagarināts no pieciem līdz septiņiem gadiem, turklāt prezidents nedrīkst kandidēt uz otru amata termiņu pēc kārtas. Šis ierobežojums gan neliedza Tokajevam kandidāt pašreizējās vēlēšanās, jo par prezidentu viņš tika ievēlēts saskaņā ar iepriekšējo konstitūciju.

Tokajevs ir solījis veikt politiskas un ekonomiskas reformas, tomēr apstākļos, kad netiek pieļauta reāla opozīcija, tām varētu būt tikai kosmētisks raksturs.

Iepriekš Tokajevs, kurš beidzis Maskavas Starptautisko attiecību institūtu, bijis parlamenta augšpalātas Senāta priekšsēdētājs, premjerministrs un ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!