Foto: RIA Novosti/Scanpix

Vairums Krievijas iedzīvotāju par pagājušā gadsimta labāko valdnieku uzskata stagnācijas gadu padomju kompartijas ģenerālsekretāru Leonīdu Brežņevu, liecina Levadas centra aptaujas dati.

Brežņevu par labāko valdnieku uzskata 56% iedzīvotāju, konstatēts aptaujā. Arī citi padomju līderi - Vladimirs Ļeņins un Ņikita Hruščovs - vairumam iedzīvotāju izsauc pozitīvas emocijas. Pat asiņaino tirānu Josifu Staļinu pozitīvi vērtē 50% respondentu.

Negatīvu vērtējumu saņēmuši vien Mihails Gorbačovs un Boriss Jeļcins. Par šiem līderiem negatīvo atsauksmju skaits divas reizes pārsniedz pozitīvo atsauksmju skaitu.

Šādi rezultāti liecina "par vēsturisko zināšanu un vēsturiskās refleksijas trūkumu", norādīja eksperti.

"Cilvēki runā par mītiem, nevis reāliem personāžiem," laikrakstam "Kommersant" skaidroja cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Memoriāls" valdes loceklis Jans Račinskis.

Cilvēkiem ir noteiktas asociācijas. Staļinu viņi asociē ar uzvarām, Brežņevu - ar pārticību, norādīja politologs Sergejs Čerņahovskis.

Kā skaidroja Starptautisko attiecību institūta profesors Valērijs Solovjovs - kaut arī "neviens negribētu dzīvot Staļina laikā, viņš iemieso to, kas šodien ir deficīts - taisnīgumu un vienlīdzību bailēs".

Gorbačova un Jeļcina sliktos reitingus eksperti skaidro ar to, ka ar šiem vēstures personāžiem cilvēkiem asociējas "vienas vienīgas sakāves un materiālā nodrošinājuma trūkums".

Tā "Gorbačova valdīšana beidzās ar PSRS sabrukumu, ko Krievijas iedzīvotāji uztver kā vienu no XX gadsimta katastrofām," norādīja eksperti.

Pret Jeļcinu attieksme pasliktinājās, kad reformu rezultātā "sāka pieaugt cenas un sākās uzņēmumu slēgšana".

Turklāt bargi politiķi vienmēr tiek uztverti labāk nekā tie, kas "palaiž" situāciju brīvāk, uzskata Levadas centra direktora vietnieks Aleksejs Graždankins. "Līdz ar brīvību iestājas nenoteiktība, cilvēki dod priekšroku noteiktībai un skaidrām perspektīvām".

"Tiesības un brīvības ir pārāk abstraktas, lielākajai daļai cilvēku tās nav aktuālas un vajadzīgas," piebilda Čerņahovskis.

Račinskis ir pārliecināts, ka "reformatori saņems adekvātu vērtējumu krietni vēlāk, jo jebkuras humānās koncepcijas apzināšana ir sarežģītāka par triviālo stingrās rokas ideju".

Atbilstoši Levadas centra pētījuma datiem pašreizējo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pozitīvi vērtē 67% Krievijas iedzīvotāju, bet negatīvi - 33%.

Viskrievijas Sabiedriskās domas pētījumu centra 2008.gada aptaujā Krievijas iedzīvotāji Putinu atzina par pēdējo 100 gadu labāko līderi.

Toreiz 80% respondentu piekrita apgalvojumam, ka Putina vadībā valsts attīstījusies pareizajā virzienā. Otrajā vietā ierindojās Brežņevs ar 41%, trešajā Ļeņins ar 33%.

31% saņēma Staļins un cars Nikolajs II. Viņiem sekoja Hruščovs ar 29%, Gorbačovs un Jeļcins ar 17%.

Vienlaikus Jeļcins ar 64% ieņēma pirmo vietu to politisko līderu sarakstā, kuru laikā valsts gājusi pa nepareizu ceļu. Otrajā vietā ar 63% ierindojās Gorbačovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!