Foto: Reuters/Scanpix
Aptaujas dati liecina, ka lielākā daļa sestdien Saharova prospektā notikušā mītiņa dalībnieku ir gatavi piedalīties jaunos protestos par godīgām vēlēšanām Krievijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

89% aptaujāto protestētāju apliecinājuši, ka gatavi arī turpmāk piedalīties līdzīgās akcijās. Galvenais iemesls - piedalīties protestos - ir cilvēku neapmierinātība ar Krievijā valdošo politiku.

Aptaujā secināts, ka 81% no protestu akcijas dalībniekiem piedalījusies Krievijas valsts domes vēlēšanās. 27% balsojuši par liberālā politiķa Grigorija Javļinska partiju "Jabloko", par Krievijas Federācijas Komunistisko partiju balsojuši 17% aptaujāto, bet par Liberāli demokrātisko partiju – 16%.

Sociologi secinājuši, ka tipiskais protestu dalībnieks ir vīrietis, jaunāks par 45 gadiem, ar augstāko izglītību un vidējiem ienākumiem.

Jau vēstīts, ka sestdien Maskavā notika kārtējā protesta akcija pret Krievijas domes vēlēšanu rezultātiem. Saharova prospektā pulcējās tūkstošiem cilvēku, līdzīgas, bet mazākas akcijas, notika arī citviet Krievijā.

Liela daļa Krievijas iedzīvotāju nav noticējuši Kremļa solījumiem veikt politiskās reformas, kas mazinātu varas koncentrēšanos premjerministra Vladimirs Putina rokās.

4.decembra Valsts domes vēlēšanās "Vienotā Krievija" uzvarēja, iegūstot 49,3% vēlētāju atbalsta, tomēr Valsts domē partija zaudēja 77 vietas. Opozīcija norāda, ka arī šis rezultāts ir panākts ar krāpšanos un reālais atbalsts Putinam un viņa partijai ir krietni vien mazāks.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs pavēstīja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu, nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

Pret vēlēšanu rezultātiem visā Krievijā protestē tūkstošiem cilvēku. Vislielākā protesta akcija notika 10.decembrī Maskavā, kad pulcējās desmitiem tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!