Pārliecinoši lielākā daļa vāciešu ir stingri pret jebkādu Vācijas līdzdalību iespējamā karā pret Irāku, liecina trešdien publicētās institūta "Forsa" veiktās aptaujas rezultāti.
Žurnālā "Stern" publicētā aptauja parādīja, ka 80 procenti respondentu ir pret jebkādu Vācijas karavīru iesaistīšanu karā pret Irāku, kamēr 18 procenti domā, ka Vācijai būtu jāatbalsta ASV vadīta kampaņa.

Vācijas kanclers Gerhards Šrēders septembrī atkārtoti uzvarēja vispārējās vēlēšanās, stingri uzstājoties pret karu Irākā un noraidot Vācijas iesaistīšanās iespēju. Viņa nostāja palīdzēja viņa partijai velēšanās uzvarēt, lai gan tā pirms tam ievērojami atpalika no konkurentiem. Tomēr šāda Šrēdera nostāja saspīlēja attiecības ar Vācijas tuvu partneri ASV.

"Forsa" aptaujā piedalījās 1002 vāciešu, un tā tika veikta 4.-8.novembrī. Tā parādīja, ka pat 67 procenti no tiem, kas balsoja par opozīcijas kristīgajiem demokrātiem (CDU), atbalsta Šrēdera stingro nostāju pret karu.

CDU kritizēja Šrēderu par viņa pozīciju attiecībā uz Irāku un tad minimāli zaudēja vēlēšanās, pirms tam lielāko gada daļu pārspējot Šrēdera partiju ar astoņiem procenta punktiem.

Vadošs Pentagona padomnieks Ričards Perle apsūdzējis Eiropu un Vāciju, it īpaši, ka tā ir morāli vāja attiecībā uz Irākas prezidentu Sadamu Huseinu, trešdien vēsta Lielbritānijas laikraksts "Guardian".

"Vācija ir ieslīgusi morāli nejūtīgā pacifismā," viņš sacīja. "Ja Vācijas kanclers saka, ka viņš neko nedarīs pret Sadamu Huseinu, pat ar ANO atbalstu, tad tā ir vienpusība."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!