Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aptaujas dati liecina, ka vairāk nekā puse vāciešu uzskata, ka Eiropa var sevi aizstāvēt arī bez ASV militārās palīdzības, raksta aģentūra "Reuters".

Tikai 37% aptaujāto uzskata, ka Eiropa drošības jautājumos ir atkarīga no ASV palīdzības. Aptaujā nebija novērojamas būtiskas atšķirības starp Vācijas austrumu un rietumu reģioniem. 60% aptaujāto, kas dzīvo Vācijas austrumos uzskata, ka Eiropai nav nepieciešams ASV atbalsts, lai tā spētu sevi aizstāvēt, kamēr rietumos šādai tēzei piekrita 55%, vēsta aģentūra "Reuters".

12. jūlijā, NATO samita laikā, ASV prezidents Donalds Tramps draudēja izstāties no alianses, ja Eiropas sabiedrotās nepalielinās savus aizsardzības izdevumus. Cita starpā, Tramps Vāciju nosauca par Krievijas "gūstekni", pamatojoties uz to, ka Berlīne akceptēja gāzes cauruļvada "Nord Stream 2" izbūvi.

Aptaujas dati liecina, ka 84% Vācijas iedzīvotāju Trampa izteikumus par Vāciju un tās atkarību no Krievijas uzskata par "pilnīgu absurdu". Pie tam, 92% aptaujāto domā, ka Trampa komentāri par "Nord Stream 2" ir saistīti ar viņa vēlmi palielināt ASV sašķidrinātās gāzes piegādi Eiropai un Vācijai. Divas trešdaļas aptaujāto atbalsta gāzes cauruļvada izbūvi, jo uzskata, ka tas nodrošinās Vāciju ar uzticamu dabasgāzes piegādi. Aptaujā esot piedalījušies 1004 iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!