Foto: AFP/Scanpix

Vēlētājiem turpinot novērsties no tradicionālajām partijām, savas pozīcijas turpina nostiprināt Francijas prezidenta Emanuela Makrona jaundibinātā partija, liecina piektdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Ipsos Steria" veikto aptauju, kuras laikā intervēti 14 958 respondenti un kuras rezultātus publicējis laikraksts "Le Monde", par Makrona dibināto partiju "Republique En Marche" ("Uz priekš, Republika!" – REM) 11. jūnijā gaidāmajā parlamenta vēlēšanu pirmajā kārtā grasās balsot 31% vēlētāju, kamēr aprīļa beigās tai atbalstu pauda tikai 24%.

Tajā pašā laikā centriski labējo Republikāņu partiju, kas vēl nesen cerēja uz uzvaru parlamenta vēlēšanās, tagad atbalsta vairs tikai 22% francūžu, kamēr par galēji labējo Nacionālo fronti (FN) domā balsot 18% aptaujāto, kas ir par trim procentpunktiem mazāk nekā aprīlī.

Tomēr vislielāko kritumu piedzīvojusi Žana Lika Melanšona vadītā kreiso ekstrēmistu partija "Nepakļāvīgā Francija", kuras atbalstītāju skaits sarucis no 19,5 līdz 11,5%.

Vēl tālāk atpaliek Makrona priekšteča Fransuā Olanda pārstāvētie sociālisti, kas var cerēt vien uz 8,5% balsu, šobrīd ierindojoties tikai piektajā vietā.

Saskaņā ar citu aptauju, kuras laikā intervēti 1940 vēlētāju un kuras rezultāti publicēti ceturtdien, Makronam ir izredzes sasniegt savu mērķi un parlamentā nodrošināt savai partijai absolūto vairākumu.

Kā liecina "Opinionway" modelētie vēlēšanu rezultāti REM varētu izcīnīt 335 līdz 355 no 577 Nacionālās sapulces deputātu vietām, kas ir ievērojami vairāk nekā absolūtajam vairākumam nepieciešamās 289 vietas.

Saskaņā ar šo aptauju pirmajā vēlēšanu kārtā Makrona partija iegūs 29% balsu, republikāņi – 20, bet Marinas Lepēnas vadītā FN – 18%.

Tomēr šīs aptaujas nesniedz prognozes par vēlēšanu otro kārtu, kas notiks 18. jūnijā tajos vēlēšanu apgabalos, kuros neviens no kandidātiem pirmajā kārtā nebūs ieguvis vismaz 50% balsu.

Pirms prezidenta vēlēšanām tika prognozēts, ka Makrons, kas līdz šim nebija ieņēmis nevienu vēlētu amatu, saskarsies ar grūtībām īstenot savu reformu programmu, jo viņam nebūs pietiekams atbalsts parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!