Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama pirmo reizi priekšvēlēšanu aptaujās ir pārsniedzis 50% vēlētāju atbalsta robežu trīs svarīgākajos valsts štatos, kuru vēlētāju izvēlē visvairāk ietekmē valsts prezidenta vēlēšanu rezultātus, liecina trešdien publiskotie jaunākās aptaujas rezultāti.

Tie arī rāda, ka sievietes demokrātu Obamu atbalsta vairāk nekā viņa sāncensi no Republikāņu partijas Mitu Romniju.

Kad līdz ASV prezidenta vēlēšanām 6.novembrī palikušas mazāk nekā simts dienas, Kvinipiaku Universitātes Hamdenā, televīzijas kanāla "CBS News" un laikraksta "New York Times" veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka Obama uzvarētu Floridas štatā, kur iegūtu 51% balsu, Pensilvānijas štatā, kur iegūtu 53% balsu, bet Ohaio štatā par pašreizējo valsts prezidentu balsotu 50% vēlētāju.

Kopš 1960.gada neviens ASV prezidents nav uzvarējis vēlēšanās, neuzvarot vismaz divos no šiem trim štatiem.

Romnijs Pensilvānijas štatā no demokrātu kandidāta Obamas sabiedriskās domas aptaujās atpaliek par 11%, bet gan Floridas, gan Ohaio štatos Obama viņu apsteidz par 6%.

Kvinipiaku Universitātes Aptauju institūta direktors Pīters Brauns paziņoja, ka, ja vēlēšanas notiktu tagad un vēsture atkārtotos, Obamu pārvēlētu uz otru pilnvaru termiņu. Brauns norādīja, ka īpaši Obamu atbalsta sievietes.

Pensilvānijas štatā par Obamu balsotu 59% no aptaujātajām sievietēm, bet par Romniju - 35%, savukārt Ohaio štatā Obamu atbalsta 58% aptaujāto sieviešu pretstatā 37%, kas priekšroku kā jaunajam valsts prezidentam dotu Romnijam. Floridas štatā 51% aptaujāto sieviešu savu balsi atdotu par Obamu, bet par Romniju balsotu 44%.

Floridā, kur Obama uzvarēja 2008.gada vēlēšanās un bija tikai trešais demokrātu pārstāvis, kam izdevies šajā statā uzvarēt aiz Bila Klintona un Džimija Kārtera, kas to izdarīja attiecīgi 1996.un 1976.gadā, iedzīvotāju izvēli visvairāk ietekmē ekonomikas jautājumi, kā arī veselības aprūpes un budžeta deficīta problēmu risināšana.

Ekonomika priekšvēlēšanu kampaņā tiek uzskatīta par Romnija trumpi - viņš veiksmīgi darbojies kā riska investors, tomēr vēlētāji Pensilvānijas un Ohaio štatos atzina, ka pašreizējam prezidentam ekonomikas sakārtošana veiktos labāk.

Floridas štatā 47% aptaujāto atzina, ka, viņuprāt, ekonomikas uzlabošanā labāk veiktos Romnijam, bet Obamam šo darbu labprātāk uzticētu 45%.

ASV prezidenta amata kandidātu debates pirms vēlēšanām paredzētas 3., 16. un 22 oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!