Foto: Reuters/Scanpix

Svētdien gaidāmajās Ukrainas parlamenta vēlēšanās prezidenta Petro Porošenko partija likumdevēju sapulcē izcīnīs trešdaļu vietu, tomēr tai valdošās koalīcijas izveidošanai būs vajadzīgs nacionālistu partiju atbalsts, liecina jaunākie aptauju rezultāti.

Respondentu vidū, kas jau ir izlēmuši, par kuru partiju balsot, par prorietumniecisko Petro Porošenko bloku savas balsis gatavi atdot vairāk nekā 30%, liecina Kijevas Demokrātisko iniciatīvu fonda aptaujas dati.

Populistiskā nacionālistu Oļeha Ļaško Radikālā partija ir otrajā vietā ar 13%. Premjerministra Arsēnija Jaceņuka Tautas fronte saņems teju 11%, bet jaunizveidotā partija "Samopomič" ("Pašpalīdzība"), kuru vada Ļvivas mērs Andrijs Sadovijs, 8,5%.

Domājams, parlamentā iekļūs arī ekspremjeres Jūlijas Timošenko nacionālistiskā partija "Batkivščina" ("Tēvzeme") ar 7,5% un "Opozīcijas bloks", kurā apvienojušies oligarhi un politiķi, kas savulaik atbalstīja gāzto prezidentu Viktoru Janukoviču, ar 5,9%.

Par partiju "Siļna Ukraina" ("Stiprā Ukraina"), kuru vada bijušais Janukoviča sabiedrotais Serhijs Tihipko, gatavi balsot 5,6% respondentu, kas par savu izvēli ir jau izšķīrušies.

"Opozīcijas blokam" un "Siļna Ukraina" lielākais atbalsts ir valsts dienvidaustrumos, kur promaskaviskie kaujinieki boikotē vēlēšanas.

Trešdaļa vēlētāju vēl nav izšķīrusies, par kuru no politiskajiem spēkiem balsot, un vēlēšanu iznākums lielā mērā būs atkarīgs no šīs elektorāta daļas.

Aptauja veikta visā Ukrainā, atskaitot Krievijas okupēto Krimu un Luhansku. Lai iegūtu iespējami objektīvāku ainu, lielāks respondentu skaits intervēts Doņeckas apgabalā. Aptauja veikta oktobra vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!