Foto: PA Images/Scanpix/LETA

Puse britu uzskata, ka gadījumā, ja "Brexit" sarunas beigsies bez vienošanās, galīgais lēmums par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jāpieņem referendumā, liecina piektdien publicētie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar aptauju, kuru pēc referenduma atbalsta kampaņas "People’s Vote" pasūtījuma laikā no 31.jūlija līdz 7.augustam veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "YouGov", 45% respondentu atbalsta referenduma sarīkošanu par jebkuru sarunu iznākumu, kamēr 34% pret to iebilst.

Savukārt uz jautājumu, kam būtu jāpieņem lēmums par aiziešanu no ES vai palikšanu tajā, ja sarunas beigtos bez vienošanās, 50% britu izteikušies, ka tai būtu jādara sabiedrībai, balsojot referendumā, kamēr 25% pauduši viedokli, ka tiem būtu jābūt deputātiem, balsojot parlamentā.

Līdz brīdim, kad Lielbritānijai jāaiziet no ES atlikuši nepilni astoņi mēneši, taču premjerministre Terēza Meja joprojām nav atradusi turpmāko attiecību modeli ar bloku, kas vienlaikus apmierinātu abus viņas vadītās Konservatīvās partijas spārnus un Briseli.

Meja ir piedāvājusi pēc Lielbritānijas izstāšanās saglabāt kopīgu brīvās tirdzniecības zonu, kurā joprojām būtu spēkā daļa no ES tiesību normām, kamēr daļa toriju vēlas saglabāt vēl ciešākas attiecības ar ES, bet citi pieprasa pilnīgu saišu saraušanu.

Uz piedāvājumu izšķirties starp palikšanu ES, izstāšanos no bloka bez vienošanās vai Mejas piedāvāto kompromisu, 40% aptaujāto atbalstījuši palikšanu blokā, 27% izteikušies par izstāšanos bez vienošanās, bet 11% devuši priekšroku vienošanās panākšanai.

Nedēļas nogalē tirdzniecības ministrs Līems Fokss izteicās, ka, viņaprāt, šobrīd pastāv 60% iespēja, ka britiem nākamā gada 29.martā no ES būs jāaiziet bez vienošanās.

Londona un Brisele cer vienošanos panākt līdz oktobrim, lai līdz Apvienotās Karalistes izstāšanās brīdim atliktu pietiekami laika tās ratifikācijai.

Meja vairākkārt noraidījusi atkārtota referenduma iespēju, uzsverot, ka sabiedrība jau izteikusies 2016.gada 23.jūnijā, kad 51,9% britu nobalsoja par izstāšanos no ES, kamēr 48,1% balsoja par palikšanu blokā.

Saskaņā ar "YouGov" aptauju 74% britu uzskata, ka līdzšinējais sarunu process bijis neveiksmīgs, bet 68% respondentu sagaida, ka iespējamā vienošanās Lielbritānijai nebūs labvēlīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!